Motivací rebelů ODS může být trestní oznámení na zakázku IZIP

Praha – Motivace vzdorující skupinky z ODS, která se při včerejším hlasování o navýšení DPH rozhodla nezvednout ruku, může mít spojitost s trestním oznámením na předraženou zakázku na elektronické zdravotní knížky IZIP. Píší o tom dnešní Lidové noviny. Podle informací deníku jádro rebelující skupiny sedí ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Z trestního oznámení na neznámého pachatele je totiž zřejmé, kdo o IZIPu věděl a rozhodoval.

Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Boris Šťastný sedí ve správní radě zdravotní pojišťovny, zatímco Tomáš Úlehla je členem dozorčí rady. Právě on podle Lidových novin v pondělí oznámil sms zprávou premiéru Nečasovi, že nový zákon nepodpoří. Stalo se tak jen několik hodin poté, co ministr Leoš Heger (TOP 09) podal trestní oznámení na nejvyšší státní zastupitelství.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger:

„Faktem je, že jsme ve vedení VZP způsobili rozruch tím, že jsme tam poslali kontrolu, z níž jsme byli povinováni udělat trestní oznámení na neznámého pachatele. Že by tím ale ministerstvo chtělo provokovat nějaké lidi z ODS, kteří k této kauze mají blízko, to určitě ne.“

Skupince jde ve zdravotnictví o hodně

Dodavatelskou firmu společnosti IZIP donedávna spoluvlastnil europoslanec z ODS Milan Cabroch, který patří k výše zmíněné středočeské skupině ODS kolem Tluchoře a Šnajdra. Ta svůj vliv získala za Topolánkovy vlády. S taktovkou Petra Nečase se ale karty obrátily. Rebelující skupince tak jde podle deníku ve skutečnosti o hodně, a proto by tito poslanci byli schopni položit vládu i za cenu toho, že se už do sněmovny nedostanou.

Boris Šťastný
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/LN

Rebelující poslanci ODS:

Z poslanců ODS hlasovali proti Petr Tluchoř, Jan Florián, Marek Šnajdr,
Radim Fiala, Tomáš Úlehla a Ivan Fuksa. Boris Šťastný z ODS již dříve uvedl, že pokud bude hlasování spojeno s důvěrou vládě, chystá se k nim připojit.

Vyjednávání o kompromisu se tak nemusí vést vůbec kolem daňových otázek. Přestože dotyční poslanci svorně opakují svůj nesouhlasný postoj ke zvyšování DPH, jejich motivace leží zřejmě zcela jinde. „Tuto věc pokládám za velmi vratkou spekulaci (…), která se snaží odejít od podstaty. Média by se podle mě měla více zabývat ideovou podstatou věci,“ reagoval Šťastný. Zatímco ve VZP probíhají kontroly, ministerstvo zdravotnictví se k otázce nechce vyjadřovat stejně jako premiér. Tomu nezbývá nic jiného, než se vzdorující skupinkou vyjednávat.

Komentátor Lidových novin Daniel Kaiser podotýká, že v rámci rebelů ODS se profilují dvě skupiny s rozdílnými zájmy. Jedné vadí vyšetřování kauzy IZIP, druhá prohrává poslední rok v rámci ODS v Praze. „Jsou to lidé, kterým vadí, že současný primátor Bohuslav Svoboda má podporu premiéra. Panu Šťastnému a některým jeho kolegům tak jde hlavně o oslabení pražského primátora,“ dodal.

Při včerejším hlasování v Poslanecké sněmovně návrh na zvýšení DPH neprošel. Ruku pro něj nezvedlo šest poslanců ODS. Poslanec VV Milan Šťovíček, který deklaroval podporu vládním návrhům, nebyl při hlasování přihlášen. Koalice tak dala dohromady pro podporu návrhu jen 94 hlasů místo nutných 101. Kabinet Petra Nečase tak veto Senátu nepřehlasoval a do sněmovny plánuje dnes poslat úplně stejný návrh a spojit ho s hlasováním o důvěře.

 Marek Šnajdr (37) 
Bakalář ekonomie se dlouhodobě pohybuje v oblasti zdravotnictví.  V září 2006 se stal prvním náměstkem tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Funkci opustil v květnu 2010, kdy se stal poslancem. Je členem sněmovního rozpočtového výboru a místopředsedou výboru pro zdravotnictví. Od září 2006 předsedá správní radě Všeobecné
zdravotní pojišťovny (VZP).

Petr Tluchoř (44) 
Vystudovaný právník v Poslanecké sněmovně zasedá od voleb v roce 2004. Od roku 2001 je předsedou oblastního sdružení ODS Praha-východ a členem Regionální rady ODS Střední Čechy. Od září 2006 do května 2011 řídil poslanecký klub ODS. V posledních měsících se profiluje jako jeden z hlavních vnitrostranických kritiků premiéra Petra Nečase. Je členem správní rady VZP.

Tomáš Úlehla (47)

Má vysokoškolské vzdělání v oboru životního prostředí. Členem ODS se stal v roce 1994. V roce 1998 byl zvolen do zlínského městského zastupitelstva a od listopadu 2002 do listopadu 2006 byl primátorem. Větší pozornost médií na sebe dosud upoutal tím, že jako poslaneckou asistentku zaměstnal svou manželku. Je členem dozorčí rady VZP.