Fotky zlodějů na internetu vás mohou přijít draho

Praha - Na sociálních sítích se stále častěji objevují fotografie nebo videa, na nichž jsou lidé, kteří kradou. V Brně například vznikla stránka s kapsáři, kteří obírají lidi v podchodu na nádraží. Úřad pro ochranu osobních údajů ale varuje, že je to protizákonné a hrozí tak pokuta. Řada lidí, kteří už ji dostali, se ale nyní s úřadem soudí a snaží se dokázat, že zákon neporušili.

Zveřejňovat údaje a podobu podezřelých smí jen policie. O fotografiích brněnských kapsářů sice ví, k jejich usvědčení jí ale nepomůžou. „Fotografie, které jsou uloženy na stránkách, policie nemůže použít jako důkaz,“ potvrdila ČT policejní mluvčí Andrea Straková.

„Brát právo do vlastních rukou podle našich zákonů prostě nejde,“ upozornill ředitel Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec. Autor stránek, který fotografie nebo záběry zlodějů zveřejní, tak podle úřadu porušuje zákon.

Za zveřejňování fotografií nebo videí padaly zatím jen tisícové pokuty

Pokud jde jen o přestupek, může jeho pachatel dostat pokutu do jednoho milionu. Pokud to ale ohrozí víc lidí, pak až pět milionů korun. Neoprávněné nakládání s osobními údaji ale může být i trestným činem se sazbou až pět let. Jde především o případ, kdy údaje zveřejní lidé vázaní mlčenlivostí jako například lékaři, advokáti nebo policisté.

Své o tom ví například prodejce elektrokol Jakub Ditrich. Díky záběrům z kamery našel ukradené kolo a pachatel skončil ve vězení. Od úřadu ale zároveň dostal pokutu 6 000 korun, protože záběry zveřejnil. Spor s úřadem nyní řeší soud. Na rozsudek netrpělivě čekají například obchodníci, kteří hledají každou cestu, jak se bránit kriminalitě.

Záběry zlodějů na internetu tématem Událostí (zdroj: ČT24)