Nebezpečný alkohol se čepoval ve stáncích, zabil zřejmě tři osoby

Havířov – Nelegálně upravený alkohol zabíjel v Havířově. Tři lidé se pravděpodobně otrávili metanolem a zemřeli, dalších pět je v péči lékařů nemocnice. Policie od včerejšího večera varuje obyvatele havířovské čtvrti Šumbark, aby nekupovali alkohol s nejasným původem. Bečky, ve kterých je zřejmě nelegálně upravený alkohol, již zajistili policisté.

Podle Jaroslava Luxe z havířovské nemocnice přijali lékaři postupně pět pacientů, kteří utrpěli otravu metylalkoholem. Jeden z hospitalizovaných po otravě zemřel, další zahynul již doma. Šlo o lidi od 50 do 60 let. „Od počátku září zemřely dvě osoby – devětapadesátiletá žena a o tři roky starší muž. Další tři lidé ve věku 55, 51 a 57 jsou pro vážný zdravotní stav hospitalizováni. Dnes jsme získali informaci, že v péči lékařů skončila další osoba,“ shrnula policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Podle Jaroslava Luxe byla pacientka, která vyhledala lékařskou pomoc ve čtvrtek, v akutním stavu. Podobný je stav muže, který se do nemocnice dostal dnes. „Ten je ve vážném stavu a téměř v bezvědomí,“ uvedl Lux. Další lidé podle něj přišli za lékaři až po několika dnech, kdy se projevily následky otravy.

Policisté společně s hygieniky začali na výzvu lékařů hledat zdroj vražedného alkoholu. „Hrozilo nebezpečí, že se otráví i další lidé,“ zdůraznil Jaroslav Lux. Kontrolní akce ve městě nakonec přivedla policii k předpokládanému zdroji otravy. Podle mluvčí magistrátu se jednalo o pět stánků ve městě. „Zajistili jsme určité množství podezřelého alkoholu. Jde o čepovaný tvrdý alkohol,“ uvedla policejní mluvčí Štětínská. Kontroly budou pokračovat. Vyšetřovatelé v tuto chvíli odmítají spekulovat o tom, jak se nelegální alkohol na pulty pouličních stánků dostal.

Případ vzbudil obavy před nadcházejícími víkendovými slavnostmi. Vedení města poukazuje, že by prodej nebezpečného pančovaného alkoholu mohl mít při oslavách tragické následky. Vyzývá proto občany, aby nepili alkohol, jehož původ není jasný.

Levný alkohol = jednoduché řešení problémů

V Moravskoslezském kraji letos celníci zabavili množství pančovaných lihovin, které odpovídá objemu 2 hasičských cisteren. Výrobci často falšují také originální etikety a lahve. Podle odborníků za to může špatná ekonomická situace v regionu - na severní Moravě je velká nezaměstnanost a mnoho lidí žije pouze ze sociálních dávek. Levný alkohol pro ně představuje lehce dostupnou drogu, která jim pomáhá přežít.

„Jestliže je podávána ve formě, která je, dejme tomu, i nebezpečná, není tak důležité, protože tam jde o to, okamžitě vyřešit svůj osobní problém,“ říká sociolog Jiří Siostrzonek. Jednoduché řešení tak podle podborníků neexistuje. Obávají se, že pokud se lidem nezvedne životní úroveň, podobných lokalit ještě přibude.

Metylalkohol neboli metanol je silně jedovatá látka, která se používá jako přísada do nemrznoucích směsí či pohonných hmot. Může se ale vyskytovat právě i u domácky vypáleného alkoholu. Látka působící jako nervový jed způsobuje nejdříve kóma, bolesti hlavy, později dokonce slepotu.