Rath nechtěl rozebírat financování ČSSD, prý nebude dělat Nečasovi idiota

Praha – Poslanec David Rath zvolený za ČSSD odmítl v dnešním projevu ve sněmovně objasnit své výroky k financování volební kampaně ČSSD, o kterém se zmínil v červnovém vystoupení. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že nehodlá být „užitečným idiotem“ nynější vlády a poškozovat levicové strany před nadcházejícími volbami, v nichž by podle něj měli lidé volit nevládní strany.

Rath během vystoupení ke svému stíhání pro podezření z korupce v kauze buštěhradského zámku bez bližšího vysvětlení uvedl: „I v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze byly na volby, financování voleb.“

Později přednesl tezi, že Kubiceho ministerstvo na něj nechalo najít nové obvinění proto, aby ve sněmovně při vydávání trestnímu stíhání promluvil o financování voleb (pravděpodobně ČSSD). To ovšem Rath ve svém projevu odmítl s tím, že levici nechce před volbami poškozovat.  

David Rath:

"Hodně jsem přemýšlel, jak moc tady mám hovořit o volbách, o penězích na volby, a nakonec jsem si řekl: 'Já přeci nebudu hrát s Kubicem hru, já nebudu jeho loutkou, já přeci nebudu užitečným idiotem této vlády.'

Dámy a pánové, já teď před volbami pomáhat proti levici Petrovi Nečasovi, panu Kalouskovi, panu Kubicemu prostě nebudu. Já s nimi tuto podlou zákeřnou hru hrát nebudu. Já nejsem žádný donašeč."

Sociální demokraté ale spojitost Rathova případu s financováním ČSSD popřeli. Předseda strany Bohuslav Sobotka dnes zdůraznil, že hospodaření jeho strany je auditováno a strana předkládá výroční zprávy. „Sociální demokracie nemá na svém hospodaření vůbec co tajit. A platí, že kauza Davida Ratha žádným způsobem nesouvisí s financováním ČSSD nebo s financováním naší volební kampaně,“ prohlásil. Věc se prý týká jen Ratha a dalších lidí, kteří dříve působili ve vedení Středočeského kraje. 

Podle lídra Věcí veřejných Radka Johna vyzněla Rathova slova o financování jako jasné obvinění sociální demokracie. John, který je členem mandátového a imunitního výboru, na němž Rath vystoupil v pondělí, také uvedl, že poslanec se připravuje na dlouhou právní bitvu a je ochoten se nakonec odvolat i k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Souhrn dnešního dění kolem Davida Ratha (zdroj: ČT24)
Vydáno pod