Chci změnu, postěžoval si Rath a sepsal zákon

Praha – Na často zoufalé podmínky v českých vazebních věznicích upozorňovali odborníci dávno předtím, než si ze své cely začal stěžovat stíhaný poslanec David Rath. Ten se rozhodl zformovat své návrhy do novely zákona o výkonu trestu odnětí svobody. Obviněný ve vazbě je totiž stále pokládán za nevinného, proto by tomu měli zdejší podmínky odpovídat. Dostupnější by mohl být například kontakt s rodinou a zlepšit by se mohly i hygienické podmínky.

„Strašné prostředí, malý prostor, vůbec nic nemůžete, dokonce ani zhasnout světlo, ani si ho rozsvítit, jste bez rádia, bez televize, bez kontaktu s rodinou. Hodinu koukáte do špinavé zdi přes špinavé zamřížované okno. Každý člověk, který žil normální život, normálně pracoval, tak se tam sesype. Psychicky se rozloží – každý. Z mého pohledu lékaře je to velmi tvrdé psychické i fyzické týrání,“ stěžoval si dnes David Rath poslancům při svém projevu v Poslanecké sněmovně.

Vazba horší než výkon trestu

Úroveň zacházení s lidmi, kteří nebyli pravomocně odsouzeni a mělo by se na ně pohlížet jako na nevinné, jsou podle porovnání s jinými evropskými státy skutečně podstatně horší. A pravdou je, že samotné podmínky ve vazbě jsou mnohdy tristní. Na Západě bývají běžné každodenní telefonáty s blízkými, kvalitní strava a několik návštěv během dne. „Výkon trestu je v mnoha případech příjemnější než vazba,“ podotkl advokát Václav Vlk. Již dlouhodobým problémem je pak přeplněnost věznic.

Mluvčí Vězeňské služby ČR Robert Káčer tvrdí, že služba dodržuje veškeré podmínky stanovené ústavou či zákonem. Ovšem nejde jen o to, jak vypadají cely. „Třeba v jedné cele jeden vězeň vykonává potřebu a druhý tam ve stejnou chvíli jí,“ popsala jeden z příkladů předsedkyně Českého helsinského výboru a členka Evropského výboru proti mučení Anna Šabatová. Pokud se například vězni smějí umýt jen dvakrát do týdne, jak si Rath postěžoval, splňuje Česko podle Šabatové nejhorší možný standard.

Rath při svém dnešním projevu věnoval značnou pozornost podmínkám ve vazební věznici, kde se čas podle něj zastavil před třiceti lety. České vězenství je podle něj v zoufalém stavu. „Jsem ve vězení, aby mě zdeptali. Je to klasické sovětské represivní vězení se vším všudy (…) Naše věznice jsou extrémně drahé fabriky na recidivisty.“ Jako reakci na své tříměsíční strádání se rozhodl sepsat za mřížemi nový zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Většina navrhovaných změn se ale netýká vazebně stíhaných, ale už odsouzených lidí.

Rathův návrh novely zákona:

  • 1. Při umístění odsouzených se vybírá věznice, která je nejblíže místu trvalého pobytu.
  • 2. Umožňuje odsouzeným objednat si za své peníze ve vězení mimořádnou stravu.
  • 3. Odsouzení mohou ve vězení nosit vlastní oděv, prádlo a obuv.
  • 4. Věznice musí zajistit sprchování teplou vodou minimálně pětkrát týdně.
  • 5. Odsouzení si mohou denně volat s blízkými a mohou pod dozorem vězeňské služby používat i mobilní telefon.
  • 6. Lidé odsouzení na více než 60 dní dostanou právo se každých 14 dní soukromě setkat s blízkou osobou v samostatné místnosti s postelí a sociálním zařízením.
  • 7. Odsouzený má nově právo přijmout balíček nikoli jen dvakrát ročně, ale dvakrát měsíčně. Mladistvý odsouzený pak jednou měsíčně.
  • 8. Ve věznicích se zřídí prodejny, kde si odsouzený může minimálně dvakrát týdně nakoupit.
  • 9. Trest může být odsouzenému přerušen nikoli jen na dvacet, ale na 60 dní.
  • 10. Odsouzené ženy mohou mít ve vězení u sebe své dítě ne do 3 let věku jako dosud, ale do doby, než začne navštěvovat školu.

Zdroj: Aktuálně.cz

„Rath chce změnit především to, co jemu osobně ve výkonu vazby chybí,“ reagovala členka výboru pro bezpečnost Zuzka Bebarová Rujbrová, předsedkyně podvýboru pro vězeňství. Výbor se chce podmínkám ve výkonu vazby ale věnovat spíše souhrnně. „Některé změny, které David Rath navrhuje, jsou poměrně běžné v zahraničním vězeňství,“ míní. Z finančních důvodů je ale nevidí jako reálné. Otázkou zůstává, zda by si nadstandard mohl obviněný platit z vlastních kapes, jak právě David Rath navrhuje.