Zní to paradoxně. V Olomouci léčí cévní vady alkoholem

Olomouc - Lékaři v Olomouci odstraňují vrozené cévní vady netradiční metodou – používají koncentrovaný alkohol. Takzvanou sklerotizací pomohli již desítkám pacientů, někteří se dokonce díky metodě vyhnuli amputaci. Nyní mají doktoři pomoci také dívce z Bratislavy, která se léčí od svého dětství. Více o metodě, i jak to s osmiletou Sofií dopadlo, se můžete dozvědět v magazínu Tep 24 v sobotu v 11:05 a v neděli ve 20:30 na ČT24.

Vrozená cévní malformace se může projevit až v dospělosti, kdy například u šestadvacetileté dívky z Plzně se obyčejný puchýř rozrostl do nezhojitelné rány. V postižených cévách jde totiž do tkání nedostatek kyslíku. Většinu dne trávila podle svých slov ošetřováním rány, žádná léčba nezabírala, mladé ženě hrozila amputace. Pomoc jí nabízeli až v Londýně, zároveň ale našla odborníky v Olomouci. Odborníci odsud využívají látku, před kterou obvykle lékaři varují - šestadevadesátiprocentní alkohol.

„Principem této léčby je vlastně likvidace výstelky dané cévní anomálie, tedy buněk, které mají tendenci k růstu, a tím pádem k obnovování anomálií,“ vysvětlil intervenční radiolog Martin Köcher. Mezi veliké výhody nepříliš známého zákroku patří levná realizace, hradí ho zdravotní pojišťovny.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)