Policie kontroluje alkohol, pacienti jsou ve vážném stavu

Havířov (Karvinsko) - Policie a celníci v Moravskoslezském kraji se o víkendu více zaměří na kontroly nelegálně prodávaného alkoholu. Soustředit se budou i na slavnosti v Havířově. Počet obětí otravy metylalkoholem už totiž stoupl na tři. Lékaři v pátek večer přidali na seznam devětapadesátiletého muže, který zemřel s podobnými příznaky jako dva lidi už dřív v Havířově. Pět dalších leží ve vážném stavu v nemocnicích. Vyšetřovatelé zatím neví, kdo jedovatý metylalkohol vyrobil ani kolik se ho prodalo.

Michal Hladík, přednosta dětské kliniky, FN Ostrava:

„První příznaky otravy metyalkoholem jsou stejné jako u běžné opilosti, tedy po etylalkoholu. Zdravotní stav člověka se ale začne postupně zhoršovat, zhoršuje se vidění a stav vědomí. První pomoc v terénu je jedině v podání etylalkoholu, to znamená normálního alkoholu, který má možnost ten metylalkohol vytěsnit z buněk.“

Stav pacientů, hospitalizovaných na Karvinsku, je vážný. Většina z nich bude mít s největší pravděpodobností trvalé následky, mimo jiné poškozený zrak. Potvrdili to zástupci nemocnic. Pití nekvalitního alkoholu a s ním spojená otrava metylalkoholem si už přitom v regionu vyžádala tři životy. Žena a muž ve věku 59 let zemřeli v ostravské fakultní nemocnici, dvaašedesátiletý muž pak ve svém bytě. 

Mluvčí policie Soňa Štětínská dnes uvedla, že policie má k dispozici zatím předběžné výsledky pitvy devětapadesátileté ženy. „Z nich vyplývá, že žena zemřela v důsledku intoxikace metylalkoholem. Další vyžádané rozbory dosud policisté nemají,“ řekla Štětínská.

Pacienti budou mít trvalé následky, hlavně poškozený zrak

V nemocnici v Havířově na Karvinsku stále zůstávají čtyři pacienti, tři z nich jsou na ARO, jeden na JIP. Podle náměstka pro léčebnou péči Jaroslava Luxe jsou pacienti na ARO napojeni na dýchací přístroje, u dvou žen je navíc stále přidaná dialýza, která má pomoci eliminovat škodlivé látky v těle. Stav ženy přijaté ve čtvrtek v akutním stadiu zůstává i nadále kritický. U osmadvacetileté ženy, kterou do nemocnice v pátek přivezla záchranná služba, kterou si sama zavolala, je i nadále vážný. Muž ležící na ARO už je odpojen od dialýzy a jeho stav je stabilizovaný, stejně jako u pacienta na JIP, který už je i mimo dýchací přístroj. Podle Luxe je v tuto chvíli velmi pravděpodobné, že tři z těchto čtyř pacientů budou mít trvalé následky. 

Také stav muže přijatého v pátek do nemocnice v Orlové na Karvinsku je i nadále vážný. „Je udržován v umělém spánku, bere léky na podporu srdeční činnosti, je napojen na umělou ledvinu a dýchací přístroj,“ uvedla marketingová a PR manažerka nemocnice Radmila Fleischerová.

Zatím se neví, kolik závadného alkoholu se k lidem dostalo

Zatím není jasné, kolik závadného alkoholu se k lidem celkem dostalo. V Havířově se už od pátku konají Havířovské slavnosti. „Na slavnostech obecně platí zákaz čepování i rozlévání tvrdého alkoholu. Lze nabízet jen pivo, víno či medovinu. Velmi intenzivní jsou letos i kontroly při vstupu do areálu, kdy se hlídá, zda si lidé nevnášejí alkohol,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Wojnarová. Dodala, že město žádá návštěvníky o vstřícnost.  

Bohuslav Muras, ředitel havířovské městské policie:

„Dvakrát denně v dopoledních i odpoledních hodinách projíždíme inkriminované části města tam, kde předpokládáme největší výskyt eventuálních poživatelů čepovaného alkoholu, pak také v místech, kde jsou trafiky, kde by mohlo dojít k prodeji takového alkoholu.“

Podle mluvčí městští strážníci stejně jako v pátek i dnes ráno znovu prostřednictvím megafonů upozorňovali obyvatele, aby nepili neoznačený alkohol. Výzvu strážníci znovu zopakují odpoledne, kontrolovat navíc budou i slavnosti. Také policisté dnes znovu připomněli, že přestože první informace o problematickém alkoholu byly z Havířova-Šumbarku, nelze varování před neoznačeným alkoholem vztahovat pouze na tuto lokalitu, ale platí obecně.

Za vším přitom podle odborníků stojí špatná ekonomická situace v regionu. Levný alkohol je snadno dostupnou drogou, která pomáhá lidem překonat problémy. „Jestli je podávána ve formě, která je dejme tomu i nebezpečná, není tak důležité, protože tam jde o to okamžitě vyřešit svůj osobní problém,“ vysvětlil sociolog Jiří Siostrzonek.

Pančovaný alkohol není v Moravskoslezském kraji nijak výjimečný. Jen letos ho tu celníci zabavili už tisíce litrů. Jeho výrobci se přitom neštítí ani falšovat etikety. Podle expertů se situace nezlepší, dokud se nezvedne lokální životní úroveň.

Vstup a reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod