Lékaři dostanou přidáno mnohem méně, místo tisíců stokoruny

Praha - S dalším růstem platů v nemocnicích se mohou lékaři rozloučit, alespoň to tvrdí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Loni po akci Děkujeme, odcházíme přitom lékařským odborům slíbil, že plat zkušeného doktora vzroste až na trojnásobek průměru v Česku.

Po odvrácení akce Děkujeme, odcházíme ministr zdravotnictví slíbil odborům, že v roce 2013 budou brát nemocniční lékaři jeden a půl až trojnásobek průměrného platu. Mladému lékaři po atestaci měl už příští rok vzrůst plat z dnešních šestadvaceti na šestatřicet tisíc korun hrubého. Plně kvalifikovaný doktor s dlouholetou praxí pak měl brát místo dnešních šedesáti osmi a půl tisíce hrubého sedmdesát dva tisíc.

Jenže teď ministr zdravotnictví couvá, místo mnoha tisíc měsíčně plánuje přidat lékařům kvůli nedostatku peněz ve zdravotnictví jen stovky korun. „Já doufám, že se něco málo podaří, ale s nějakým razantním zvyšováním moc počítat asi bohužel nebude možno,“ vysvětlil ministr.

Lékařské odbory nejsou spokojeny, plánují proto další protesty

Nemocnice by sice mohly zvýšit platy lékařů víc, než chce ministr zdravotnictví Leoš Heger, zatím ale buď váhají, nebo rovnou přiznávají, že žádný růst platů příští rok nebude. „Platy zaměstnanců samozřejmě lze navýšit i nad rámec úhradové vyhlášky, ale vše záleží na hospodaření nemocnice,“ podotkla ekonomická náměstkyně nemocnice v Třinci Iva Kajfoszová.

Jen symbolické zvýšení platů se lékařským odborům vůbec nelíbí. Na příští rok proto připravují protesty podobné akci Děkujeme, odcházíme. Přesné datum ale zatím tají. „Já bych hlavně chtěl, aby to bylo silné a jasné, a je úplně jedno, jestli to bude o měsíc dřív nebo později,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Lékaři dostali v posledním roce a půl přidáno nejvíc v polistopadové historii. Jen loni si v průměru polepšili v průměru o sedm a půl tisíce měsíčně.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod