Novela rozhodne, zda se jednání zastupitelstev může natáčet

Praha - V Česku panuje zmatek ve zveřejňování záznamů z jednání zastupitelstev. Návrh, který měl vše usnadnit, navíc podle kritiků radnicím umožní pořizování záznamů i úplně zakázat. Ve Františkových Lázních si opoziční zastupitel snažil nahrát jednání na kameru. Celá akce skončila policejním zásahem a předčasným koncem zastupitelstva.

Oko kamery hlídá slova a činy volených zástupců na radnicích čím dál častěji. Jenže se zveřejňováním pořízených záznamů na internetu si radnice často neví rady. „Pokud dojde ke zveřejnění na internetu, tak z hlediska zákona o ochraně osobních údajů v anonymizované podobě,“ vysvětlil mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát.

Tím se ale jednání někde zveřejňují, jinde se rozmazávají obličeje občanů, a někteří to dokonce rovnou vzdali. Situaci chce nyní změnit skupina poslanců v čele s Borisem Šťastným. A to jen jedinou větou v zákoně. Jenže právě ta by mohla podle kritiků spíš uškodit: „Zastupitelstvo může svým usnesením povolit pořizování obrazového a zvukového záznamu ze svého jednání.“ Jednání zastupitelstev jsou totiž ze zákona veřejná a už teď si je pro své potřeby může každý nahrávat, jak chce. Podle vlády i některých ministerstev tak hrozí, že poslanecká novela by místo slibované větší otevřenosti způsobila pravý opak.

Ministerstvo vnitra chce problém zveřejňování záznamů řešit vlastní novelou

„Návrh zákona, který by v uvozovkách umožňoval pořizovat záznam se souhlasem zastupitelstva, by ve skutečnosti znamenal, že bez tohoto souhlasu by byl záznam zakázaný,“ řekl František Korbel, náměstek pro legislativu. Vláda poslaneckou větu odmítla i s odkazem na to, že ministerstvo vnitra problém zveřejňování záznamů řeší vlastní novelou.

Novela z dílny ministerstva vnitra, která by měla udělat jasno v používání kamer a jejich záznamů, míří do vlády. Nahrávání a zveřejňování záznamů z jednání zastupitelstev by se jí mohlo řídit už od příštího roku.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)