Voliči Královéhradecka preferují levici, ČSSD opět dominuje

Hradec Králové – Královéhradeckému kraji dominuje sociální demokracie. Podle volebního modelu exkluzivního průzkumu pro Otázky Václava Moravce Speciál agentur SC&C a STEM/MARK ji podporuje 25,5 procent voličů. Relativně výraznou podporu mají i komunisté (17 %), kteří na druhé občanské demokraty ztrácejí pouhé procento. Potřebnou pětiprocentní hranici by ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně překročila už jen TOP 09 a Starostové se 13 procenty.

Sběr dat proběhl v období od 5. do 7. září 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 101 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,2% do ± 3,8%.

Ve studiu OVM zasedne také Koalice pro Královéhradecký kraj tvořená lidovci, HDK a VPM, kterou podporuje 7 procent voličů a Strana práv občanů ZEMANOVCI s podporou 3,5 procenta dotázaných.

Sedmou nejsilnější stranu regionu představuje Změna pro Královéhradecký kraj se třemi procenty následovaná Věcmi veřejnými s 2,7 procenty. Hranici dvou procent překonala také Suverenita – Blok Jany Bobošíkové, Svobodní a Východočeši, všechny strany shodně se dvěma procenty.

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Pavel Bělobrádek - Koalice pro Královéhradecký kraj

Rudolf Cogan - TOP 09 a Starostové

Vladimír Dryml - SPOZ

Lubomír Franc -ČSSD

Miloslav Plass - ODS

Otakar Ruml - KSČM

Přímý přenos z Hradce Králové začíná v úterý 11. září od 21:00 večer na ČT24.

Ve studiu mají své místo i diváci, přihlásit se do studia mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty - stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.