Ministerstvo kvůli metylalkoholu prověří celé Česko

Praha – Ministerstvo zdravotnictví nechá prověřit jídelny a restaurace v celém Česku. Kontroly začnou zítra. Při hygienické kontrole v Praze bylo ale už dnes zabaveno několik barelů neokolkovaného alkoholu bez jasného původu. V Událostech ČT to oznámil ministr Leoš Heger. Kontroly reagují na šířící se výskyt otravy metylalkoholem. Ten až dosud zůstával v hranicích severní Moravy, nejnovější případ ovšem ohlásila příbramská nemocnice. V současnosti je známo už čtrnáct případů otravy, tři lidé zemřeli.

Barely s neokolkovaným alkoholem se už objevily i v Praze. „Pravděpodobně je nelegální, neví se, jestli obsahuje metylalkohol, nebo ne. Je pravděpodobně součástí kontrabandů, se kterými teď přichází všichni do styku,“ uvedl Heger. Ministerstvo už také rozeslalo závazné doporučení všem krajským hygienickým stanicím. „V případě, že tam bude zjištěno jakékoli pochybení nebo bude zaznamenána nespolupráce ze strany provozovatele, podněty budou předány policii nebo orgánům celní správy,“ uvedl mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. 

Pokud hygienici odhalí nesrovnalosti v dokumentaci o původu alkoholu, předají informace přímo orgánům policie nebo celní správy. Ministerstvo zdravotnictví do procesu vstupovat nebude, od hygieniků průběžné informace sbírat nebude, uvedl mluvčí. Jak dlouho kontroly potrvají a kolik provozoven hygiena zkontroluje, nelze podle něj zatím odhadnout. 

Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, potravinářská inspekce:

„Ústřední ředitel potravinářské inspekce ráno rozhodl o tom, že inspekce bude na tuto krizi adekvátně reagovat. Vytvořili jsme zvláštní pohotovostní plán a všichni naši inspektoři, tedy 215 lidí, jsou dnes v terénu. Nedělají nic jiného než je kontrola lihovin, dokladů. Pokud bude něco jen zdánlivě v nepořádku, budou odebírat vzorky do laboratoře.“

Stánky a obchody s alkoholem kontroluje zemědělská inspekce

Ministerstvo má pravomoci ke kontrole pouze v provozovnách veřejného stravování, nemůže nařídit kontrolu alkoholu v obchodech a ve stáncích na tržištích. Tam už o víkendu začala s kontrolami Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která spadá pod ministerstvo zemědělství (MZe). Výsledky prvních odebraných vzorků lihovin by podle mluvčího MZe Jana Žáčka měly být známy nejdříve ve středu. 

Vydáno pod