Ministryně Hanáková zřejmě vyrukuje s trestním oznámením

Praha – Náhlé páteční odvolání šéfa Národního divadla Ondřeje Černého způsobilo překvapení i velké rozpaky u lidí z oboru. Zástupci vedení Národního divadla krok ministryně Aleny Hanákové (TOP 09) od začátku kritizují a sdělené důvody považují za neadekvátní. Proto budou od ministryně na úterním setkání žádat skutečné důvody.

V pořadu 20 minut Radiožurnálu ČR sám Ondřej Černý předpověděl, že jeho odvolání se ministryně kultury Alena Hanáková z TOP 09 a Starostové pokusí obhájit odkazem na trestní oznámení, které na něj bylo před časem podáno.

"Ty struktury politické, které v tuto chvíli vládnou resortu kultury, asi podcenily, co je Národní divadlo. Teď přijdou s nějakým tím pravým vysvětlením. Takže se dočkáme – patrně zítra – tiskové konference, kde paní ministryně kultury najde pravé odůvodnění, a to bude spočívat v tom, že na mě bylo podáno trestní oznámení,” doslova uvedl Onřej Černý. Podle něho je trestní oznámení ovšem zcela nesmyslné.

Že policie v divadle prověřuje možné majetkové trestné činy, dnes připustil i šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Pokud umělecké soubory zítra ministryně  nepřesvědčí, uvažují o stávkové pohotovosti.

Umělecký šéf Baletu Národního divadla Petr Zuska v rozhovoru pro ČT24 připustil, že za koncem Černého by s velkou pravděpodobností mohl být příkaz zástupců vedení TOP 09 jako důsledek vnitrostranického sporu. „Je to jedna z hypotéz, které jsem už mnohokrát slyšel. Myslím si, že to tak je, ale nerad bych to rozebíral, nemám pro to jasné důkazy,“ komentoval Zuska.

Zástupci Národního divadla už spustili protestní petici s názvem Národ sobě!, ve které žádají odchod Hanákové z funkce. „My jsme byli v pátek konfrontováni s určitou agresí moci, která podle nás nemá žádný relevantní základ. Nám jde o to, že to nebylo dostatečně a jasně odůvodněno. Navíc jsme přesvědčeni o tom, že několikrát byl celý národ konfrontován s tím, že je (Hanáková - pozn.red.) absolutně nevyhovující pro tento resort,“ sdělil šéf baletu ND.

Hanáková náhle odvolala ředitele Černého v pátek. Odůvodnila to tím, že počátkem roku zahájené spojování ND a Státní opery Praha nepostupuje dost rychle. Podle Zusky ale bývalý ředitel Černý nemohl jednat rychleji, protože se mu prý od ministerstva nedostávalo podpory.

"Pokud se týká ministerských důvodů, které vedly k odvolání Černého, jsou to absolutní nesmysly. Pokud paní ministryně mu vytýká, že transformace a fúze Národního divadla a Státní opery probíhá pomalu, tak je to jenom proto, že celý poslední půlrok ministerstvo nejen, že ignorovalo potřeby divadla, ale v podstatě nám házelo vyloženě klacky pod nohy,“ řekl kromě jiného v rozhovoru pro ČT24 umělecký šéf baletu ND Petr Zuska.

Signatářům vadí nejen údajná nekompetentnost Hanákové, ale podle jejich vyjádření i neschopnost formulovat jasně své postoje a názory. I z toho důvodu se množí spekulace, že odvolání šéfa ND nebylo rozhodnutím ministryně, ale vyústěním sporu dvou táborů uvnitř TOP 09 a hnutí Starostové o faktický vliv na resort a divadelní instituci s miliardovým rozpočtem. „Ano, toto jsem slyšel mnohokrát a nejenom v Národním divadle. Tyto věci slýchám od konce minulé sezony. Několikrát jsem jednal i s paní Hanákovou. Není schopná si vytvořit jakýkoliv svůj osobní názor. Je téměř jisté, že odvolání nebylo z její hlavy,“ zmínil Zuska.

Ministerstvo už sdělilo, že odvolání Černého není možné vzít zpět. Zástupci scény ale žádají především průkazné vysvětlení odchodu. Resort si nicméně za rozhodnutím stojí. „Tyto kroky byly učiněny po pečlivé, několikaměsíční analýze stavu Národního divadla a Státní opery, a to na základě výsledků provedených externích a interních auditů. Ministryně kultury si je vědoma toho, že změny v nejvyšším vedení jakékoliv organizace vždy vyvolávají vlny emocí a obav, zvláště, jde-li o vedení umělecké instituce. Primárním zájmem ministerstva kultury je proto situaci v Národním divadle stabilizovat a zklidnit,“ uvedla už dříve mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková.

Ředitel Národního divadla Ondřej Černý a šéf baletu Petr Zuska - 29. února na TK k nadcházející sezóně Národního divadla
Zdroj: ČT24/ČTK

Tiskovou konferenci po jednání ministerstva s divadelníky bude v úterý živě přenášet ČT24 od 12:30.

Emoce vzbuzuje i dočasný nástupce Sankot

Ministerstvo zároveň vypisuje uzavřené výběrové řízení na nového ředitele divadla. Divadlo dočasně povede ekonomický náměstek ministryně kultury Martin Sankot. Právě to bude podle zástupců divadla znamenat cokoliv jiného, jen ne stabilitu. „Je to člověk, který, jak sám tvrdí, byl v divadle asi třikrát a nerozumí tomu,“ komentoval šéf Baletu. „Nemůžu říct, že jsem profesionál, co se týká divadelnictví. Velmi jasnou a konkrétní představu o tom, co se děje v Národním divadle, ale mám,“ reagoval Sankot.

Současný ekonomický náměstek ministerstva má divadlo řídit zejména z provozního a marketingového hlediska. „Zajistí plynulé pokračování transformačního procesu; dramaturgický plán dalších sezon bude mít za úkol nový ředitel,“ uvádí se v tiskové zprávě ministerstva. Pokračují tak nejasnosti o budoucnosti scén Národního divadla (ND) i Státní opery, která byla převedena pod ND.