Za tloustnutí dětí mohou často rodiče, nevedou je k pohybu

Praha - České děti stále méně sportují. Podle lékařů i pedagogů jsou na vině často rodiče, protože děti ke sportu málo motivují. Nadváhou nebo obezitou trpí pětina chlapců a desetina dívek. Problémem ale je i to, že děti pak hledají adrenalin jinde – například experimentují s drogami nebo se uchylují k vandalismu.

Dětí s nadváhou nebo obezitou je teď až třikrát víc než před dvaceti lety. Podle odborníků stojí za špatnými sportovními, ale i stravovacími návyky hlavně rodina. Nad pohybem často na celé čáře vítězí televize a počítač. Řada rodičů navíc své ratolesti vozí do školy i ze školy autem. Jedinou fyzickou aktivitou tak zůstávají školní hodiny tělocviku. Český svaz tělesné výchovy proto navrhuje, aby byly povinné nikoli dvě hodiny tělocviku týdně, ale tři.

Podle lékaře Zlatka Marinova by přitom stačilo, kdyby děti denně pěšky nachodily tři až čtyři kilometry a třikrát týdně si šly zaběhat. Sport má navíc i další pozitiva – děti se zde naučí spolupracovat, dodržovat pravidla, reagovat na autoritu, zdravě soutěžit i umět prohrávat.

Hlavní město Praha nyní přišlo s kampaní, která má děti ke sportu více nalákat. Tento týden zde probíhá nábor do sportovních klubů a děti si mohou zadarmo vyzkoušet, který sport by je nejvíce lákal. Největším lákadlem úvodního dne celého projektu byla zřejmě možnost tréninku na ledě hokejové Sparty. Tři trenéři učili malé hokejisty základy na bruslích. Více informací o akci naleznete na stránkách www.prahasportovni.cz.

Ministerstvo zdravotnictví se také chce zasadit o širší vzdělávání učitelů tělocviku. „Aby měli ještě více zdravovědy a dokázali odhadnout některé poruchy, které mají děti, které sportují, aby se včas dostaly k lékaři, někdy jsou trochu zanedbané poruchy jako například skolióza páteře,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že ministerstvo se bude snažit podporovat olympijský výbor v jeho aktivitách, které by měly rozvíjet nejen vrcholový, ale i masový sport.

Léčba obézního jedince přichází stát velmi draho - na péči o něj dává o třetinu víc než na pacienta s normální váhou. VZP za léčbu jednoho takového pacienta zaplatí asi 100 tisíc korun ročně. Celkem je v Česku asi 200 tisíc obézních lidí. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) by změna životního stylu Čechů výrazně prospěla rozpočtu a zdravotnictví by tak mohlo ušetřit až třicet miliard korun za rok.

Na problémy českých dětí upozorňuje i nedávná studie Světové zdravotnické organizace, podle které tři čtvrtiny dětí nesplňují mezinárodní doporučení pro pohybovou aktivitu, což je minimálně hodina pohybu denně.  

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)