Rebelující poslancii chtějí, aby růst DPH byl dočasný

Praha - Poslanci, kteří se postavili proti vládnímu stabilizačnímu balíčku, dnes začali sepisovat požadavky, za nichž jsou tento soubor změn ochotni podpořit. Podle zjištění České televize se kompromis rodí s příslibem, že vláda po půl roce vyhodnotí, zda vyšší daň z přidané hodnoty neškodí ekonomice a ministerský předseda se zaváže, že bude pokračovat v reformách. Balíček, se kterým premiér spojuje žádost o důvěru, přitom obsahuje daňové změny, které mají pomoci udržet schodky veřejných rozpočtů.

První schůzky o dalším postupu rebelujících poslanců proběhly dnes, poslanci se prý potkávali po dvojicích a neoficiálně. Nicméně jasné obrysy toho, jak by kompromis mohl vypadat, se už rýsují. Daň z přidané hodnoty by údajně měla vzrůst o jedno procento jen dočasně po dobu jednoho roku, což je časový horizont přijatelný i pro šestici rebelů. „Účinnost toho zákona je jeden z parametrů,“ potvrdil poslanec Petr Tluchoř (ODS).

Podle informací České televize by tento krok měl mít ale i další podmínky. Poslanci například požadují, aby vláda po půl roce zvýšení DPH vyhodnotila a prověřila, zda nedusí ekonomiku. Hodnotit by se mělo i to, jak se daň daří vybírat. V případě negativních výsledků by se DPH vrátilo na dnešní hodnoty. Možnou podmínkou rebelujících poslanců je i to, že by se daň z přidané hodnoty nezvýšila v případě, že česká ekonomika poroste. Podobné podmínky by mohly platit i v otázce milionářské daně, která má do rozpočtu přinést stovky milionů.

Co je v balíčku obsaženo

  • Plošné zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento. Pokud by k tomu došlo, průměrná čtyřčlenná rodina by přišla zhruba o 300 korun měsíčně. Živnostníci, kteří používají výdajové paušály, by si už navíc nemohli odečítat tisícikorunovou slevu na dítě.
  • Ještě vyšší daně mají navíc podle návrhu platit i lidé s příjmy nad sto tisíc korun. Čekala by je speciální sedmiprocentní daň. Češi s příjmem nad 150 tisíc by navíc zaplatili o stovky až tisíce korun vyšší zdravotní pojištění.
  • Daňový balíček míří i na majitele nemovitostí. Daň z jejich převodu totiž měla podle návrhu vzrůst ze tří na čtyři procenta.

Součástí dohody mají být ale i záruky premiéra. Podle poslanců, kteří balíček daňových reforem nepodpořili, by vláda měla spíše šetřit a vyvarovat se zbytečných výdajů. Kdyby se například škrtla polovina výdajů státních firem na reklamu, nemusela by se vůbec zavádět takzvaná milionářská daň.  Peníze lze podle rebelujících poslanců ušetřit i ve zdravotnictví nebo důchodovou reformou. Padl i návrh na to krýt chybějící peníze v rozpočtu ze zisku státních firem nebo některé další firmy privatizovat. „Ušetříme okamžitě půl miliardy, chci dávat každý den ministru financí návrhy a nápady kde ušetřit,“ navrhl poslanec Boris Šťastný (ODS).

Jak se premiér k podmínkám rebelujících poslanců postaví, bude jasné až po společném jednání. Zatím to Petr Nečas komentovat nechce.

„Zvyšování daní obecně je špatné a v tuto chvíli je to naprostou hloupostí,“ řekl na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně prezident Václav Klaus s tím, že nemá důvod měnit ani slovo na svých dřívějších výrocích. Klaus přitom již dříve vyslovil nesouhlas s vládním záměrem zvýšit daň z přidané hodnoty.

Podmínky rebelujících poslanců ODS (zdroj: ČT24)