Šnajdr: Zvyšování daní krizi nezastaví

Praha – Podle poslance Marka Šnajdra (ODS), který se postavil proti balíčku daňových reforem, českým veřejným financím druhé zvýšení daní během jednoho roku nepomůže, naopak povede ke zpomalení hospodářského růstu, čímž negativně ovlivní i stav veřejných rozpočtů. Šnajdr (Hyde Park ČT24 v pondělí 10.9.) zároveň považuje spojování tohoto zákona s důvěrou vládě za silácké gesto, které není zodpovědným politickým krokem.

Balíček podle Šnajdra porušuje program vlády a ke zvýšení výběru daní stejně nepovede. Daňovému systému škodí časté změny i nestabilita, ostatně ani minulé zvýšení DPH zatím nepřineslo kýžený efekt a výběr daně je nižší, než se očekávalo. Současný balíček je podle poslance nesystémovou snahou zalepit díry ve státním rozpočtu. „Je to nesystémové, prostě nám chybělo pár miliard a my se dívali, kde je najít,“ řekl Šnajdr. Vláda podle jeho názoru alibisticky vysvětluje zvyšování daní důchodovou reformou, kterou ale doposud nebyla schopna v plné míře zavést.

„To přeci vždycky byla politika socialistů, brát lidem peníze, my se snažili dodržovat fiskální disciplínu,“ řekl poslanec s tím, že současné kroky jsou nedůstojné pravicové strany.

Sám Šnajdr nechce zatím spekulovat o tom, jaké změny bude od premiéra požadovat, aby pro návrh zvedl ruku. Rozhodně ale podle jeho slov nepůjde o změny kosmetické. Jednotná sazba daně by pak pro poslance mohla být dobrým řešením, které zjednoduší systém a zamezí i části daňových úniků. „Jednotná daň je jednou z relevantních variant,“ uvedl Šnajdr.

3 kroky ve zdravotnictví, na které je Šnajdr hrdý

  • Regulační poplatky, přestože jsou nepopulární, prospěly systému veřejného zdravotnictví
  • Koncentrace specializované péče do špičkových center pro léčbu vážně nemocných pacientů
  • „Selská logika“, kdy všeobecné zdravotní pojištění utratí jen tolik peněz, kolik do něj přitéká

Šnajdr neslíbil ani podporu církevních restitucí

Církevní restituce jsou podle Šnajdra sice potřebné, na druhou stranu v kontextu současného osekávání výdajů státu má poslanec se současným návrhem problém, protože v několika příštích letech zvýší výdaje státu, což je v rozporu s hlavním cílem, kterým je snižování veřejných deficitů. Šnajdr se také obává nespravedlnosti vůči ostatním restituentům. Přestože problémy nejsou banální, poslanec návrh spíše podpoří, závisí ale i na tom, jak dopadnou daňové reformy a tím pádem, jestli na restituce bude státní rozpočet mít dostatek prostředků.

„Za práci má být odměna, myslím si, že je přiměřená a nestydím se za ni,“ řekl ke svému působení ve zdravotní pojišťovně Šnajdr a dodal, že za své působení v kauze IZIP se také nestydí.

Šnajdr považuje původní myšlenku IZIPu, tedy digitalizaci zdravotnictví, za správnou. Dobrovolná digitalizace je podle něj ale špatnou cestou, digitalizace musí být plošná a povinná. „Někteří lidé kolem IZIPu podkopali důvěru lidí v tento projekt,“ uvedl poslanec s tím, že projekt nestál na špatných základech, jeho realizace byla ale problematická.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)