V dozorčí radě DPP Nosek, Kousalíková a Vlásenková

Praha - Výběru nového ředitele pražského dopravního podniku už nic nebrání. Valná hromada, kterou tvoří pražští radní, dnes zvolila chybějící členy v dozorčí radě městské firmy. Ta má už zítra nastavit pravidla pro výběr nástupce Vladimíra Liche. Proti jeho odvolání se od začátku staví primátor Bohuslav Svoboda. To, že by se Lich vrátil do vedení firmy, ale teď vidí jako nepravděpodobné.

Kdo nahradí Vladimíra Liche v čele dopravního podniku? Výběr může začít, dozorčí rada je kompletní. Nově v ní usednou radní pro dopravu Josef Nosek a zastupitelky Marie Kousalíková a Andrea Vlásenková, všichni z ODS. S nominací Noska původně nesouhlasil primátor Svoboda.

Zástupci koaličních ODS a TOP 09 se podle Noska v minulých týdnech shodli na vyhlášení otevřeného výběrového řízení. Odmítavě se koalice staví k možnosti, že by byl ředitel vybrán personální agenturou. Konečné rozhodnutí ale bude na dozorčí radě. Koalice se podle Noska shodla i na některých požadavcích na nového ředitele. Měl by mít například alespoň pětiletou zkušenost s vedením podniku, který měl minimálně 500 zaměstnanců.

„Podstatné bude také to, jaké jsou výsledky předchozího působení, zda firma za jeho působení prosperovala, nebo šla do mínusu,“ řekl Nosek. Konkurz by podle něj mohl být vyhlášen do konce týdne, nový šéf největší městské firmy by pak mohl být znám zhruba za pět týdnů.

Pražské tramvaje
Zdroj: ČT24

Dozorčí rada má 15 členů, po pěti místech mají ODS, TOP 09 a zástupci zaměstnanců. Tři členové za ODS, jimiž byli místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík, starosta Radotína Karel Hanzlík a šéfka magistrátního odboru rozpočtu Zdena Javornická, rezignovali několik dní poté, co byl v srpnu odvolán ředitel dopravního podniku Vladimír Lich. Jeho odvolání ale původně podporovali. 

Zvolení Kousalíkové, Vlásenkové a Noska v minulých dnech doporučil zastupitelský klub ODS. S odvoláním Liche a nominací Noska nesouhlasil už dříve pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Zastupitelé ODS se ale na jeho stranu nepřiklonili. Dopravní podnik je bez generálního ředitele od půlky srpna - nový šéf největší městské firmy by měl být vybrán v následujících několika týdnech.