Čeští zbrojaři slaví úspěchy, dodají kokpity i pandury

Praha – Dva obchodní úspěchy si připsali čeští zbrojaři. Největší tuzemský výrobce letecké techniky Aero Vodochody dodá polské firmě PZL Mielec zhruba 50 kokpitů pro vrtulník S-70i Black Hawk. Novojíčínský Vojenský opravárenský podnik potom české armádě dodal sedm obrněných transportérů Pandur v průzkumné verzi, které kompletně vyvinul.

Průzkumný Pandur dokáže kontrolovat prostor v okruhu několika desítek kilometrů pomocí radaru, laserového dálkoměru, termovize a speciální kamery s nočním viděním. Pandury kompletně vyvinul a zároveň vyrábí VOP v Novém Jičíně.

Nový model Pandurů představuje špičku mezi průzkumnými vozidly v armádách NATO. „Techniku podobné kategorie v současné době využívá pouze několik vyspělých armád na světě - jsou to Spojené státy, Velká Británie, Německo a Francie,“ uvedl šéfredaktor Armádního technického magazínu Michal Zdobinský.

Nákup 107 obrněných transportérů Pandur za více než 14 miliard korun schválila vláda v roce 2008. Obchod provází podezření z korupce, které vyšetřuje mezinárodní tým policistů a žalobců. Policie ale zatím nikoho neobvinila. Česká armáda má 85 pandurů v několika verzích, zbylých 27 strojů dostanou vojáci do konce příštího roku.

Úspěchy hlásí Vodochody

Podle odborníků se českému zbrojnímu průmyslu začíná znovu po více než 20 letech dařit. „Dalo by se říct, že se české firmy velmi, velmi pomalu vrací do svých pozic,“ konstatoval Zdobinský. Tomu ostatně nasvědčuje i druhý úspěch, který čeští zbrojaři tento týden zaznamenali, když Aero Vodochody na leteckém veletrhu v Berlíně podepsaly kontrakt s firmou PZL Mielec na 50 kokpitů pro americké vrtulníky Black Hawk.

Kokpity bude Aero dodávat postupně do roku 2017. Pro PLZ Mielec, dceřinou společnost americké firmy Sikorsky Aircraft Corporation, bude vyrábět konstrukci sestávající z nosu a čelního skla kabiny a plošiny pro dva piloty. Aero kokpity pro nejpoužívanější vrtulník americké armády Black Hawk UH-60M dodává od roku 2011. Vrtulník S-70i je navržen speciálně pro mezinárodní vojenský trh.

Aero Vodochody funguje již od roku 1919. V rámci mezinárodních projektů se zaměřuje především na spolupráci s předními leteckými výrobci, jako jsou Boeing, Saab, Sikorsky a řada dalších. Firma také vyrábí vlastní letadla, jako například L-159, který od roku 2001 používá česká armáda.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)