Na Plzeňsku vede ČSSD, hned za ní je ODS

Plzeň - V Plzeňském kraji má zatím největší podporu voličů sociální demokracie, těsně následovaná ODS. Podle volebního modelu exkluzivního průzkumu pro Otázky Václava Moravce Speciál agentur SC&C a STEM/MARK ji podporuje 23,5 procenta voličů. Výraznou podporu voličů má i ODS s 20 %, na dalších příčkách by se umístili komunisté s 16,5 % a TOP 09 a Starostové se 14 %. Pětiprocentní hranici by pak těsně překročila i Strana práv občanů – ZEMANOVCI s 5 % hlasů.

Sběr dat proběhl v období od 7. do 9. září 2012. Výzkumu se zúčastnilo 1 072 respondentů. Statistická chyba se u jednotlivých politických stran pohybuje v rozpětí od ± 1,2 % do ± 3,6 %.

Ve studiu OVM bude zastoupena i Koalice pro Plzeňský kraj, která má 4,5 procenta příznivců. Průzkum vychází ze vzorku více než tisíce rozhovorů. Do studia jsou vždy pozváni zástupci šesti nejsilnějších stran.

Sedmou nejsilnější stranou je podle průzkumu Dělnická strana sociální spravedlnosti, s podporou 4 procent voličů, osmá Strana zelených by získala 2,8 procenta hlasů, následována Českou pirátskou stranou se 2,5 procenty a Stranou svobodných občanů s 1,9 procenty.

Do volebního studia OVM Speciál byli pozváni:

Bohuslav Borovanský - Strana práv občanů – ZEMANOVCI

Pavel Čížek - TOP 09 a Starostové

Milan Chovanec - ČSSD

Petr Náhlík - Koalice pro Plzeňský kraj

Jiří Pospíšil - ODS

Karel Šidlo - KSČM

Přímý přenos z Plzně začíná ve čtvrtek 13. září od 21:00 večer na ČT24.

Ve studiu mají své místo i diváci, přihlásit se do studia mohou prostřednictvím následujícího formuláře. Do vysílání se mohou diváci zapojit i přímo se svými náměty - stačí jen na volebních stránkách vyplnit formulář „Vaše volba“.