Rebelové: Naše kroky ODS ve volbách nepoškodí

Praha - Nové jednání o daňových změnách a odklad církevních restitucí prý šance ODS v krajských volbách neohrozí. Pro stranu je naopak důležité, aby se držela svého programu a pravicové politiky. V dopise členům strany to napsali rebelující poslanci ODS. Reagovali tak na kritiku krajských lídrů občanských demokratů v podzimních volbách, kteří v neděli nespokojeným poslancům vyčetli, že stranickou rebelií ohrožují úspěch občanských demokratů v nadcházejících krajských a senátních volbách.

„Nové projednání tohoto návrhu zákona a odklad schválení církevních restitucí nezhorší naše vyhlídky v krajských a senátních volbách. Voliči podporují politickou stranu proto, že se drží svého programu a cílů,“ uvedli takzvaní rebelové v dopise. ODS by prý v nadcházejících volbách prý naopak uškodilo, pokud by ustoupila od svých programových cílů. „Odmítnutím vyšších daní plníme slib, který jsme dali voličům,“ napsala šestice nespokojených poslanců v dopise. Problémy státního rozpočtu by se podle nich měly řešit především omezením výdajů státu. Konkrétní návrhy na úpravu daňového balíčku ale neuvedli.   

Víkendovou kritiku krajských lídrů strany označili za výzvu k vnitrostranické debatě. „Děkujeme za dopis lídrů našich kandidátek. Považujeme ho za zahájení vnitrostranické diskuse a rádi vám nejen skrze média vysvětlíme, proč jsme hlasovali v souladu s programem ODS,“ uvedli poslanci v dopise. Rádi prý přijmou pozvání na jednání krajských konferencí ODS, aby mohli vysvětlit, proč odmítli zvyšování daní.   

Krajští lídři v nedělním dopise naznačili, že pro revoltující poslance byla otázka daní pouze zástupným důvodem, a postavili se za premiéra a předsedu ODS Petra Nečase. To ale skupina poslanců znovu popřela: „Jsme připraveni jednat o každé možnosti, která posune návrh zákona zpět k programu ODS. Nepřejeme si pád vlády a usilujeme o racionální dohodu. Nejsme to my, kdo dává ultimáta a s jedním špatným zákonem spojuje osud vlády,“ stojí v dopise. 

Rebely čeká schůzka se Stanjurou

První schůzka mezi neskokojenými poslanci a vedením strany se odehraje ve čtvrtek, kdy se s rebely sejde šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. ČTK o tom informoval zdroj z ODS. Odehraje se tak první schůzka, na níž bude zástupce vedení strany s rebely hledat dohodu o podpoře klíčového vládního návrhu, se kterým kabinet Petra Nečase (ODS) spojil svou existenci. Půda poslaneckého klubu je podle Nečase nejvhodnějším místem pro jednání. „Klíčovým tělesem je klub ODS“, uvedl s tím, že vláda není čtyřkoalicí ODS, TOP 09, LIDEM a šesti poslanců, kteří minulý týden pro návrh nehlasovali. Už dříve připustil, že šestice poslanců ODS porušila koaliční dohodu.  

„Bude to první jednání k této věci uvnitř klubu. V zásadě zahájíme debatu o novém sněmovním tisku,“ řekl Stanjura. Schůzka podle něj bude první ze série jednání, která občanské demokraty k daním čekají. Nečeká proto žádné závěry k možným změnám ve vládním návrhu. S nespokojenými poslanci si prý chce spíše vyjasnit harmonogram projednávání opakovaného vládního návrhu. Hovořit by mohli například o tom, kdo připraví případný pozměňovací návrh k vládní normě.