Metanol zabil už 18 lidí, ve Zlíně objevili nelegální stáčírnu

Praha - Na otravu metanolem zemřelo v Česku už 18 lidí. Číslo s největší pravděpodobností nebude konečné. V nemocnicích totiž leží víc než dvě desítky lidí a řada z nich je v kritickém stavu. Nemocnice také dnes přijaly další pacienty, u kterých je na otravu podezření. Čeká se i na výsledky pitvy, která má určit příčinu úmrtí 80letého muže ze Zlínska. V Ostravě pak našli dalšího mrtvého, zřejmě bezdomovce. Šéf ostravského ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček se navíc domnívá, že metanol mohl zabíjet už dříve než v září. Při některých úmrtích se totiž nedělalo toxikologické vyšetření. Bude tak nutné revidovat zhruba 150 vzorků.

Ve Zlíně nalezen metanol ve stáčírně v garáži

Stále se neví, odkud problémový alkohol pochází. Policie ale odpoledne objevila v garáži nedaleko sídliště Jižní Svahy ve Zlíně skladiště s asi 500 láhvemi podezřelého alkoholu. Na etiketách je uvedeno několik likérek. Kromě zmíněných láhví bylo nalezeno i velké množství etiket, které čekaly na nalepení na láhve. „Jednalo se o láhve označené jako vodka a tuzemák, ale jsou tam i nějaké ovocné pálenky,“ popsal mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Náměstek policejního prezidenta a vedoucí ustaveného speciálního vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera následně v pořadu ČT Události, komentáře potvrdil, že láhve opravdu obsahovaly nebezpečný metanol.

Garáž, která sloužila i jako stáčírna a míchárna pančovaného alkoholu, policisté nalezli ve starším parkovacím komplexu nedaleko sídliště. Policie se domnívá, že lidé mají několik láhví tohoto alkoholu doma, proto varují, ať z nich v žádném případě nepijí.

Policisté a celníci našli během dnešního dne při kontrolách v Moravskoslezském kraji stovky litrů nekolkovaného alkoholu. Nejvíce v Českém Těšíně, tam objevili 200 litrů nekolkovaného alkoholu v litrových lahvích. Další kontroly odhalily provozovnu v Havířově nebo Bohumíně.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zatím v odebraných vzorcích přítomnost metanolu nezjistila. Vyhodnocena je víc jak polovina z celkem 169 odebraných vzorků lihovin. 

  • Na které láhve alkoholu si dát pozor? Článek zde.
  • Jaký hrozí viníkovi trest? Článek zde.
  • Metanol mohl zabíjet už dříve než v září. Článek zde.
  • Policie v souvislosti s otravami zadržela několik lidí. Článek zde.
  • Jak se dá léčit otrava metanolem? Článek zde.
  • Sérií otrav metanolem si všimla i zahraniční média. Článek zde.
  • Jaký má vliv na konzumaci alkholu prohibice? Článek zde.

Od středečního odpoledne platí na celém území Česka plošný zákaz prodeje víc než třicetiprocentního alkoholu ve stáncích, vláda také ustavila krizový štáb. Probíhá řada kontrol. Policie v souvislosti s otravami zadržela už pět lidí. 

Ministerstvo zdravotnictví zatím nerozšíří zákaz prodeje lihovin na restaurace a bary, podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je stávající zákaz týkající se stánků dostatečný. Úplnou prohibici nevidí jako šťastné řešení vzhledem k dopadům na obchodníky, proto s jejím vyhlášením zatím váhá. Nevyloučil ale, že by mohla být vyhlášena už po pátečním zasedání krizového štábu.

Pokud se upřesní zdroj, mohla by být prohibice třeba jen v některých městech či na některé druhy tvrdého alkoholu. Heger soudí, že i dosavadní omezení má výrazný preventivní charakter a je jasným varováním pro prodejce zapojené do černého trhu.