Smrtící alkoholová série začala nejspíš už dřív

Ostrava - Metylalkohol zabíjel s největší pravděpodobností už dříve, tvrdí šéf ostravského ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček. První ze série otrav se objevila před týdnem v Havířově na Karvinsku a později začaly přibývat případy i v některých dalších částech republiky. Dvořáček však dnes uvedl, že ještě před touto zářijovou sérií evidují úmrtí dřívějšího data.

Začala smrtící série už dříve? Ostravské patology čeká detektivní práce. „Jsme schopni se podívat dva měsíce zpátky,“ zmiňuje Dvořáček. Ve vzorcích už tato látka nebude, ale další klíčové stopy se najít mohou. „U podezřelých úmrtí budeme zvažovat ještě kyselinu mravenčí a další analýzy,“ dodává.

„První záchyt máme z 13. 5. 2012 u starší osoby z Havířova. Po provedené pitvě jsme toxikologickou analýzou zjistili přítomnost zbytkového množství metylalkoholu. Zásadní vlna přišla po 3. 9., kdy jsme mluvili asi o třech mrtvých, o kterých jsme věděli, že požili metanol. Chceme udělat analýzu všech vzorků, které máme archivovány z června, července a srpna. Děláme to jen proto, že chceme mít stoprocentní jistotu, že nám nic neuniklo,“ řekl Dvořáček.

Bude nutné revidovat zhruba 150 vzorků odebraných při pitvách. Půjde o úmrtí, kdy se nedělalo toxikologické vyšetření. Dvořáček navíc uvedl, že některé oběti s velkou pravděpodobností vypily čistý metylalkohol. „Podle prvních indicií, které máme, se v některých láhvích vyskytuje čistý metanol ve vysoké koncentraci,“ varuje lékař. Osádky záchranářů to potvrzují. Pacienti se do kritického stavu dostávají velmi rychle, mají křeče, přicházejí o zrak a upadají do bezvědomí.