Průzkum STEM dává největší šance Fischerovi

Praha - Nejlepší vyhlídky na úspěch v přímé prezidentské volbě má podle průzkumu agentury STEM bývalý premiér Jan Fischer. Za přijatelného kandidáta ho považuje 74 procent respondentů, v prvním kole by ho volilo 30 procent. Druhého nejpřijatelnějšího pro lidi představuje ekonom Jan Švejnar, ten ale v úterý oznámil své definitivní rozhodnutí na prezidentský úřad nekandidovat.

Za favorizovaným Fischerem podle průzkumu s odstupem následují někdejší premiér Miloš Zeman, místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier, ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Na otázku o ochotě volit Švejnara uvedlo „ano“ nebo „možná“ 60 procent lidí. V případě Zemana obdobně odpověděla polovina občanů a u Dienstbiera 46 procent dotázaných. Za nimi skončili ekonom Vladimír Dlouhý, Schwarzenberg a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, kteří jsou přijatelnými kandidáty shodně pro čtvrtinu občanů. V prvním kole volby by Zeman podle průzkumu získal 15 procent hlasů, Švejnar 12 procent a Dienstbier devět procent. Pro Schwarzenberga by hlasovalo šest procent voličů.

Fischer, Švejnar a Zeman se umístili i na špici žebříčku volebního potenciálu jednotlivých kandidátů. Agentura jej odvodila z odpovědí na otázky, koho by lidé volili z předloženého seznamu kandidátů v prvním kole a komu by dali hlas v druhém, pokud by do něj nepostoupil jejich kandidát z kola prvního. Fischer v tomto případě získal 47 procent hlasů, Švejnar 29 a Zeman 28. Dienstbier skončil na čtvrtém místě se ziskem 18 procent odpovědí a Schwarzenberg na pátém s deseti procenty.

Agentura uskutečnila průzkum ve dnech 29. srpna až 5. září a zúčastnilo se ho na 1 200 respondentů.

Vydáno pod