Za „motivování“ zdravotníků zaplatily firmy statisícové pokuty. Je to málo, míní Heger

Praha – Stát potrestal v posledních čtyřech letech celkem pět farmaceutických firem za to, že motivovaly zdravotníky k předepisování jejich léků. Firmy, jejichž seznam se podařilo České televizi získat, pak musely zaplatit pokuty v celkové výši dva miliony sto padesát tisíc korun. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale považuje pokuty za nedostatečné a chce postihy firem výrazně zpřísnit.

Na seznam pokutovaných firem patří třeba Actavis. Za to, že si desítky lékařů užívaly za její peníze pobyt v luxusním hotelu v Sharm El Sheiku v květnu 2008, dostala pokutu 750 tisíc korun. „Nové vedení, které nastoupilo do firmy na začátku roku 2011, se rozhodlo vzhledem k nedostatku informací o celé kauze pokutu zaplatit,“ dodala Jana Bánhidaiová z Actavisu.

Firma ale nebyla jedinou společností, kterou Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) potrestal v posledních letech za příliš štědré dary zdravotníkům. Více než půlmilionová pokuta dopadla na Zentivu, 350 tisíc dostal Walmark, 300 tisíc pak Reckitt Benckiser a 200 tisíc musel zaplatit Novartis. „V souvislosti s reklamou zaměřenou na odborníky jim byl nabízen, slibován nebo poskytován dar, případně jiný prospěch, který nesouvisel s jejich odbornou činností,“ vysvětlila pro ČT mluvčí SÚKL Lucie Šustková.

Pokutované farmaceutické firmy buď tvrdí, že šlo při podpoře prodeje jejich léků o selhání jednotlivce, nebo se k pokutám odmítají vyjadřovat. Úředníci ze SÚKL v současnosti prošetřují kvůli nadměrné štědrosti další dvě. Zda dostanou také pokutu, by mělo být jasno do konce roku. 

Prezident České lékařské komory Milan Kubek:

„Lékař musí být v rozhodování o léčbě pacienta naprosto nezávislý a vždy musí být na prvním místě prospěch pacienta.“

Farmaceutická firma může dostat kvůli přemrštěným darům za předepisování léků až milionovou pokutu. Ministr zdravotnictví od začátku roku usiluje o její ztrojnásobení. „Zcela určitě to bude odstrašující. Pokuty v některých případech byly při obratu daných firem opravdu velmi symbolické,“ míní Heger.

Reportáž Petra Vaška o pokutách pro farmaceutické firmy (zdroj: ČT24)