Metanol zabíjel až v září, dřívější otravy se nepotvrdily

Ostrava – Spekulace o možných otravách metylalkoholem už z května se na severní Moravě nepotvrdily. Přednosta Ústavu soudního lékařství v Ostravě Igor Dvořáček v České televizi vyloučil, že by metylalkohol zabíjel dřív než na začátku září. Schází se také krizový štáb, který svolal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ten zváží rozhodnutí, zda se zákaz stánkového prodeje tvrdého alkoholu rozšíří. Dosud na otravu metanolem v ČR zemřelo 18 lidí, u dalších dvou se čeká na výsledky pitvy. Desítky lidí jsou v nemocnicích.

Ústav soudního lékařství v Ostravě zveřejnil výsledky pitev, které se zpětně dělaly u posledních 150 úmrtí v Moravskoslezském kraji. Sever Moravy je sérií současných otrav nejvíce zasažen. Zatím zde bylo evidováno 10 mrtvých.

Lékař Erik Hovda z norského Toxikologického informačního střediska, který do Česka přivezl lék proti otravě metanolem, byl hostem Studia 6. Článek zde.

Lékaři revidovali vzorky odebrané při pitvách, kdy se nedělalo toxikologické vyšetření. K tomuto kroku se patologové rozhodli, protože první letošní případ takovéto otravy evidují ze 13. května. Tehdy v Havířově zemřela starší žena. Podle rozborů přišla do kontaktu s metylalkoholem. „Proveli jsme tzv. druhé čtení všech analyzovaných vzorků. S absolutní jistotou mohu říct, že od května až do 3. září jsme nezachytili žádný jiný pozitivní vzorek metanolu v organismu kteréhokoliv zemřelého, který prošel Ústavem soudního lékařství v Ostravě,“ uvedl Dvořáček v ČT. „Chtěli jsme prověřit mezidobí až do září. Dnes můžeme říct, že smrt ženy z května byla s velkou pravděpodobností náhodná a nesouvisí s vlnou, která odstartovala 3. září,“ dodal. Žena se podle něj pravděpodobně dostala k nekvalitnímu alkoholu, který obsahoval metanol.

Městská nemocnice Ostrava už má k dispozici lék fomepizol dovezený z Norska. Dostala celkem dvacet balení tohoto protijedu, který by měl stačit pro čtyři pacienty. Je účinný, ale zároveň šetrný. Lékaři dosud otrávené pacienty léčili tak, že jim podávali čistý alkohol. Z oddělení urgentního příjmu pak bude lék v případě potřeby distribuován do dalších nemocnic v kraji. 

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) včera potvrdil, že přípravek je bezpečný a jeho jakost a účinnost je dostatečně doložena. O stanovisko požádal ministr zdravotnictví Heger, protože přípravek neměl v Česku registraci.