NS odmítl dovolání exmanažerky ČKA Kafkové

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání někdejší manažerky České konsolidační agentury (ČKA) Radky Kafkové. Za přijetí úplatku 400 000 korun ji Městský soud v Praze loni poslal na rok do vězení. Zároveň NS zrušil verdikt nad dalším aktérem Josefem Tykvou. Jeho podíl na případu musí znovu projednat Obvodní soud pro Prahu 7. Dovolání podnikatelů Pavla Hrácha a Josefa Lopaty, kteří Kafkovou korumpovali, NS odmítl.

Tykva v dovolání upozornil na to, že soudy opakovaně jednaly v jeho nepřítomnosti, aniž k tomu byly splněny zákonné podmínky. Podle Nejvyššího soudu skutečně jde o závažnou vadu v řízení. „Nelze ji tolerovat zejména vzhledem k povaze, rozsahu a významu důkazů prováděných v hlavním líčení konaném bez přítomnosti obviněného,“ stojí v usnesení senátu s předsedou Petrem Hrachovcem.

Ostatní dovolání Nejvyšší soud odmítl na konci srpna v neveřejném zasedání. Tresty pro Kafkovou, Hrácha a Lopatu jsou tak potvrzené. Zbývá jim už jen možnost obrátit se na Ústavní soud. 

Kafková podle rozsudku za peníze poskytovala neveřejné a interní informace o třímiliardovém dluhu společnosti Cetus. Žalobci ji původně vinili i z toho, že v roce 2006 zmanipulovala prodej této pohledávky. Podle Obvodního soudu pro Prahu 7 a odvolacího Městského soudu v Praze to však udělat nemohla.

Radka Kafková
Zdroj: ČT24

Kafkovou údajně uplatili podnikatelé Hrách s Lopatou prostřednictvím pracovníka ČKA Tykvy. Tykva od městského soudu odešel s osmnáctiměsíčním nepodmíněným trestem. Hrách a Lopata dostali dvouleté tresty s podmíněným odkladem na pět let. Všem soudy vyměřily také peněžité tresty.

Hrách s Lopatou prý poskytli Tykvovi na úplatky tři miliony korun, ten pak předal Kafkové
400 000 korun. Klíčovým důkazem v případu byly odposlechy mezi Tykvou a podnikateli, kterých policisté pořídili stovky hodin. Z nich podle soudu vyplynulo, že měl Lopata již od roku 2004 zájem o pohledávku za společností Cetus, Tykva pak u Kafkové „soustavně intervenoval“. Kafková tvrdila, že muži žádné informace nedávala. Tykva prý svým kolegům lhal a zaštiťoval se jejím jménem.

Česká konsolidační agentura vznikla jako přechodná instituce v období ekonomické transformace. Spravovala zejména nekvalitní úvěry a pohledávky českých bank a podniků, které na ni byly převedeny při jejich restrukturalizaci. Před pěti lety ukončila činnost, její kompetence převzalo ministerstvo financí.