Internetoví podvodníci si odsedí až 4 a půl roku

Olomouc - Tresty za jeden z největších internetových podvodů v zemi dnes padly u Okresního soudu v Olomouci. Trojice mužů, která pod příslibem nákupu levných telefonů a herních konzolí vylákala od bezmála 500 lidí 1,5 milionu korun, stráví ve vězení od 2,5 do 4,5 let. Kromě pobytu za mřížemi musejí muži škodu poškozeným zaplatit. Případ zřejmě ještě doputuje ke krajskému soudu, strany si proti rozhodnutí ponechaly lhůtu.

Nejnižší trest 2,5 roku soud uložil Tomáši Rybáříkovi, který se jako jediný k trestné činnosti doznal. Řekl, že svého činu lituje a že jednal ve finanční tísni. Čtyřiapůlleté tresty si odpykají Michal Smékal a Michal Škňouřil. Původně jim hrozilo až osm let. „U obžalovaných soud při ukládání trestu zohlednil délku trestné činnosti, způsobenou škodu, rozsah trestné činnosti. Není pochyb o výši škody ani o počtu poškozených. Máme kajícné přiznání pana Rybáříka, pokyn k zadávání inzerátů však šel zejména ze strany obžalovaného Smékala a Škňouřila,“ uvedl soudce Petr Sušil.

U Rybáříka soud při ukládání trestu přihlédl i k tomu, že uvěřil jeho upřímné lítosti. „Trest ukládáme na spodní hranici, ale podle našeho názoru je třeba uložit trest nepodmíněný. Nelze vyslat signál společnosti, že je možné 1,5 roku řádit na internetu jako černá ruka a poté se u hlavního líčení doznat a počítat s tím, že vyváznu s podmínku,“ řekl soudce. Podle obhájce Leoše Vyhnálka Rybářík trest přijal. „Není to žádné překvapení, protože od začátku spolupracoval s orgány činnými v trestním řízení,“ dodal.

Odsouzení podvodníci
Zdroj: ČT24

Přísnější pohled měl soudce na Smékala a Škňouřila. „Žádné polehčující okolnosti jsme u nich neshledali, trest ukládáme lehce pod polovinou trestní sazby,“ doplnil soudce. Dodal, že se u nich soud nedozvěděl, jak s penězi vylákanými od lidí naložili. „My s tím výrokem samozřejmě spokojení nejsme, proto budeme podávat odvolání. Takže předpokládám, že se ještě sejdeme u krajského soudu,“ konstatoval obhájce Michala Škňouřila Martin Grepl. 

Muži okrádali lidi od května 2010 do listopadu 2011. O peníze přišlo 492 lidí z celé republiky, podvodníci je lákali na levné zboží pomocí internetových bazarů. Za zboží museli zájemci zaplatit předem. Jakmile podvodníci peníze dostali, přestali komunikovat. Podle obžaloby prodávali zboží pod smyšlenými jmény. Dokonce použili i jméno kriminalisty, který vše vyšetřoval. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Policisté na případu pracovali dva roky. Na případu olomoučtí kriminalisté pracovali řadu měsíců. Nejprve byli na stopě Rybáříkovi, po kterém vyhlásili i celostátní pátrání. Nakonec zjistili, že do podvodů je mužů zapleteno více. Podle kriminalistů ostatní dva muži využili Rybáříkovy nezralosti a pod zastrašováním jej nutili zakládat u bank stále nové účty. Drželi jej v izolaci, bránili mu v kontaktu s rodinou a neustále ho stěhovali na různá místa. Ukrývali jej například v Pardubicích, Rýmařově či v Jeseníku. Poslední dny na svobodě strávil bez jídla a peněz v lese u Luhačovic. Byl hladový a zmrzlý, v telefonu měl vymazané kontakty na své blízké. Muži mu údajně dokonce změnili vizáž, vyměnili mu brýle a nechali jej ostříhat na ježka. Podle žalobce Daniela Němce by však bez něj trestná činnost nemohla fungovat, o čemž podle něj dobře věděl.

Smékal se Škňouřilem čeká rozsudek v obdobném případě ještě u přerovského soudu. Tam podle obžaloby okradli přes 270 lidí. Přerovský soudce odročil tamní líčení na neurčito, čekal na rozhodnutí olomouckého soudu.