Lessyho stížnost proti obvinění žalobce zamítl

Praha – Městské státní zastupitelství v Praze zamítlo stížnost bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho proti obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Lessyho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů a ministr vnitra Jan Kubice ho vzápětí z čela policie odvolal. Podle státního zástupce byly dosud zjištěné skutečnosti důvodem pro zahájení stíhání, souhlasí i s právním posouzením.

Podle inspekce měl Lessy loni 6. září předat své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka s tím, aby je dala novináři. Ta je pak údajně na Lessyho pokyn předala redaktorovi deníku Právo. Bývalý policejní prezident měl porušit zákon tím, že o získaných informacích nezachoval povinnost mlčenlivosti. 

Lessy ale se závěry inspekce nesouhlasí, 6. září vůbec v Praze nebyl, protože jeho syn havaroval na motorce. Už den předtím proto Lessy odcestoval do Ostravy. Podle mluvčí státního zastupitelství Štěpánky Zenklové ale státní zástupce tuto námitku neshledal pro celkový závěr o důvodnosti stíhání jako zásadní. Podstata skutku nemůže být případnou změnou časového údaje nijak dotčena, i kdyby ke změně došlo v průběhu dalšího dokazování, dodala mluvčí.

Rozhodnutí o zamítnutí Lessyho stížnosti advokáta Tomáše Sokola nepřekvapilo, o dalším postupu se chce ještě poradit s klientem. Sokol namítal, že policie vyslechla klíčovou svědkyni v případu ještě předtím, než dostal od Lessyho pověření, aby ho zastupoval a nový výslech pak policie provést odmítla. Advokát se kvůli tomu obrátil na dozorujícího státního zástupce, aby postup policie prověřil, a teď čeká na výsledek.

Rozhovor s advokátem Tomášem Sokolem (zdroj: ČT24)