Fischer: Bianco šek, který politici po revoluci dostali, vypršel

Praha – Prezidentský kandidát a někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer dnes představil svůj program pro volbu hlavy státu. Jako hlavní vizi voličům předkládá záměr vrátit důvěru politice, prosazovat chce zrušení trestní a přestupkové imunity zákonodárců. Sází na odpovědnost, slušnost a obhajobu národních zájmů.

„V přímé volbě vidím začátek a katalyzátor dalšího vývoje v naší zemi. Lidé očekávají zásadní změnu fungování politiky a já k ní chci přispět,“ řekl dnes při prezentaci svého programu Jan Fischer s tím, že „vypršel bianco šek, který dali občané politikům na počátku 90. let“. Svůj program pod sloganem „nová důvěra“ shrnuje do čtyř oblastí, na něž se chce na Hradě zaměřit: silnou ekonomiku, vládu práva, odpovědnost a slušnost a hájení národních zájmů.

Jako prezident si snížím plat o pětinu, slíbil Fischer

Veřejná správa podle něj musí do budoucna zeštíhlet, její špatné fungování je podle Fischera jednou z hlavních brzd ekonomického rozvoje. Připouští i omezení nákladů na chod ústavních institucí, chce zmodernizovat činnost Pražského hradu a snížit náklady spojené s chodem prezidentské kanceláře. „Plat prezidenta snížím o dvacet procent,“ zavázal se v kandidátském projevu Jan Fischer.

Jan Fischer na Žofíně:

„Pokud budu zvolen, nenechám politiky v klidu. Budu na ně tlačit, aby zjednali nápravu, odpolitizovali veřejnou správu a zajistili kvalitní a efektivní fungování úřadů.“

„Tato přímá prezidentská volba je výjimečná tím, že v ní poprvé za dvacet let nepůjde o pravolevé politické soupeření, i když to někteří kandidáti tvrdí. Půjde o souboj mezi snahou zachovat status quo a snahou o prosazení změny.“

Fischer by chtěl, aby prezident mohl na návrh premiéra rozpustit Poslaneckou sněmovnu a Parlament. V plánu má Fischer rovněž navrhnout zavedení „institutu lidové iniciativy“ – skupina 50 tisíc občanů by díky němu mohla navrhnout zákon a Parlament by měl povinnost ho projednat. Chce také prosadit zákon o regulaci lobbingu a povinnost, aby ústavní činitelé při nástupu do funkce museli veřejně učinit úplné majetkové přiznání. Členy Bankovní rady ČNB hodlá v případě zvolení jmenovat se souhlasem Senátu, až dosud jde o výsostné právo prezidenta.

Fischer v programu slíbil i řadu ústavních změn, které jako prezident těžko může prosadit. Mimo jiné volá po ustavení soudcovské rady. Policejní prezident a státní zástupce by podle něj měli být jmenováni se souhlasem Senátu. Imunita zákonodárců by se podle něj měla týkat jen projevů v Parlamentu a politické strany by už neměly sponzorovat firmy, jen fyzické osoby.

Ne návratu do 90. let

Fischer v roce 2009 získal premiérské angažmá po dohodě tehdejších lídrů ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka a obsadil kabinet lidmi, které mu vybrali. V dnešním projevu se ale ostře distancoval od politiků, kteří dosud ČR vedli. Prezidentská volba podle něj není soubojem mezi pravicí a levicí, ale možná poslední šancí ukončit politické poměry nastavené v devadesátých letech a zabránit devastaci právního vědomí.

V čele předvolebních průzkumů figuruje prakticky od chvíle, kdy oznámil svou kandidaturu. Kromě obecných tezí a reakcí na některé politické aktuality ale zatím příliš nedal najevo, jaké postoje by jako prezident prosazoval. Tento týden mu ubyl významný konkurent v souboji o Hrad, když se kandidatury vzdal ekonom Jan Švejnar. V dosavadních průzkumech se na něj ale dotahuje expremiér Miloš Zeman.

Kandidátský profil Jana Fischera si můžete přečíst zde.