VZP hrozí propad až šest miliard, Heger nevyloučil změnu vedení

Praha - Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) hrozí podle ministerstva zdravotnictví na konci letošního roku propad až šest miliard korun. Pokud k tomu skutečně dojde, bude to podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) důvod k „důkladnému vyhodnocení“ práce managementu a možná i jeho výměně, včetně ředitele Pavla Horáka. VZP se brání, jen na provozu prý od roku 2009 ušetřila tři miliardy a dala je na péči. Podle člena správní rady za ČSSD Michala Sojky navíc může za propady Heger a stát. Jejich zásahy podle něj systém vyčerpávají.

„Pokud by se propad potvrdil, tak to bude velmi rozsáhle hodnoceno a samozřejmě i možnost výměny managementu VZP tady je,“ uvedl ministr. S hodnocením ale vyčkává, k pololetí podle něj pojišťovna ještě rezervy měla. Připustil také, že hospodářská krize omezila příjmy veřejného zdravotního pojištění. Díky zásahům státu se ale podle něj podařilo zpomalit rozevírání nůžek mezi náklady a výdaji. VZP dostává po změně v přerozdělení pojistného víc za starší a chronicky nemocné pojištěnce.

„VZP má v rukou řadu mechanismů, o kterých my nyní pochybujeme, jestli tam dobře fungují. Je to především smluvní politika, která, jak se ukazuje, je stále benevolentní,“ řekl ministr. Má zprávy, že VZP dává smlouvy zařízením, kterým by je dávat nemusela, a platí jim víc, než jí ukládá úhradová vyhláška.

VZP podle mluvčího Jiřího Roda zefektivnila provoz na úroveň 1 700 pojištěnců na jednoho zaměstnance. Úspora v provozních nákladech po reorganizaci jen na mzdách přesáhla 250 milionů korun ročně. Zrušeno bylo 867 pracovních míst, počet vedoucích pracovníků klesl o 33 procent. Stoupla i efektivita výběru pojistného od roku 2009 z 97,48 procenta na 98,02 procenta, přičemž jedno procento při počtu pojištěnců VZP znamená částku 1,5 miliardy, uvedl mluvčí. VZP se podle něj snaží šetřit prostředky i změnami v lůžkovém fondu nemocnic. Zaměřuje se hlavně na provoz zbytečných a poloprázdných lůžkových oddělení v nemocnicích.

Leoš Heger: „Ostatní pojišťovny stále mají stabilní hospodaření, propady u nich nepředpovídáme, úbytky peněz na rezervních účtech jsou u nich minimální, jedině u VZP je velký. Já myslím, že to jasně ukazuje, že jenom systémový problém to není, ale i lokální.“

„Příčiny problémů jsou převážně mimo zdravotní pojištění a vznikají tím, že si vláda řeší problémy státního rozpočtu tak, že je přesouvá na zdravotnictví,“ domnívá se Sojka. Vládě vytýká, že nekompenzovala dopady růstu DPH a nezvyšuje řadu let své platby za státní pojištěnce. „VZP má jedinou možnost, přiškrtit výdaje - a to je obtížné, když má některé věci nasmlouvané, a za druhé by se to odrazilo na péči,“ dodal. Správní rada podle něj opakovaně žádala ministra, aby se s ní sešel a problém společně probrali.

Zaměstnanecké pojišťovny podle prezidenta jejich svazu Jaromíra Gajdáčka neočekávají takový propad jako VZP, i když i jejich výsledné saldo bude letos záporné. „Budeme to řešit čerpáním rezerv z minulých let,“ řekl.

Vydáno pod