Prezidentští kandidáti se přidávají ke Klausovi s kritikou DPH

Praha – Vládní záměr zvýšit v příštím roce daň z přidané hodnoty o jedno procento kritizují vedle opozice a prezidenta Václava Klause i jeho případní nástupci na Pražském hradě. Kriticky se k záměru vlády vyjádřil Vladimír Dlouhý, Přemysl Sobotka i favorizovaní expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman.

„Poslední debata o zvyšování daní i u mě vzbuzuje velké pochybnosti, jestli k tomuhle kroku přistoupit, já si myslím, že to není dobrý směr,“ konstatoval prezidentský kandidát a někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer, kterému předvolební průzkumy soustavně přisuzují prvenství v pelotonu kandidátů.

Na Žofíně dnes představil svůj prezidentský program (čtěte zde), v němž požaduje zefektivnění plýtvající státní správy, která je podle něj větší brzdou rozvoje ekonomiky, než jsou vyšší daně. „Odvalme ten balvan z cesty. Pokud budu zvolen, nenechám politiky v klidu,“ vzkázal zákonodárcům.

V průzkumech druhý prezidentský kandidát, někdejší šéf ČSSD Miloš Zeman, shodně s Fischerem připouští, že by mohl v případě zvolení do funkce zákon o zvyšování daní vetovat. „Já bych především prosazoval uchování snížené sazby na základní potraviny a léky a zákon o prokázání původu příjmů a majetku,“ uvedl Zeman.

Klausovo „NE“

Prezident Václav Klaus záměr vlády zvýšit v příštím roce daň z přidané hodnoty o jedno procento kritizoval poprvé v polovině srpna, kdy ho v čase všeobecných úspor označil za „politickou sebevraždu“. K zachování zdravého rozumu politiky vyzval i 3. září. Jeho kritika také iniciovala současnou rebelii několika poslanců z řad ODS.

Rezervovanější, nicméně přesto kritický postoj zaujímají ke zvýšení daní i další kandidáti. „Nikomu se to nelíbí, mně osobně ne,“ uvedl zájemce o Hrad z řad občanských demokratů Přemysl Sobotka, zároveň ale vyjádřil pochopení pro tento krok. „Ta cesta, i když je nepříjemná, nám pomůže snížit deficit rozpočtu.“

Odmítavě se ke Kalouskovu daňovému balíčku vyjádřil i někdejší ministr průmyslu a obchodu Klausovy vlády Vladimír Dlouhý. „Patřím do okruhu ekonomů, kteří by nezvyšovali DPH. Ale jakkoliv bych byl proti, zákon bych nevetoval, ale vyjádřil bych, že mám jiný názor,“ podotkl.

Na opačné straně názorového spektra stojí stávající ministr zahraničních věcí a kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg; ten návrh svého stranického místopředsedy a ministra financí Miroslava Kalouska hájí a diskusi zájemců o Hrad na toto téma považuje za irelevantní. „Hospodářská politika je odpovědnost vlády, není to odpovědnost prezidenta,“ konstatoval.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)