„Velká ryba“ z Ostravy skončila kvůli metanolu ve vazbě

Ostrava - Ve vazbě skončil dvaačtyřicetiletý Ostravan, kterého o víkendu zadržela zlínská policie ve spojitosti s metanolovými otravami. Údajně se jedná o jednoho z větších dodavatelů alkoholu. Policie se k němu dostala po výsleších už dříve obviněných osob a svou stopu sledovala, zasahovala proto mimo svůj region. Muž je obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Hrozí mu až osm let vězení.

Policii se v neděli podařilo zadržet muže, který je hodně vysoko v žebříčku osob spojených s kauzou pančování alkoholu. Vedoucí zlínského vyšetřovacího týmu Martin Baláš to však v rozhovoru pro Českou televizi jednoznačně nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. 

Martin Baláš, vedoucí zlínského vyšetřovacího týmu

„Zadržený člověk je součástí žebříčku, ale nemohu potvrdit, že to je poslední článek řetězce.“ 

Policie přišla na stopu na základě předešlých výslechů. Samotné zadržení pak probíhalo podle Baláše velmi v klidu. Policie spolu s kriminalisty obestoupila dům a muž byl vyzván ke spolupráci, což také učinil. Smutnou zprávou však bylo, že při následné prohlídce domu nenašla policie nic, co by jí pomohlo při vyšetřování. 

Zlínští kriminalisté dosud zadrželi a pak obvinili sedm osob, z toho šest ze Zlínska. Ostravan, který je ve spojitosti s pančováním alkoholu pro policii novou tváří, je v současné době v policejní cele, o vazbě rozhodl okresní soud ve Zlíně.

Právě zlínská policie udělala ve vyšetřování také největší pokroky. K dodavateli, který dnes skončil ve vazbě, se dostala přes prodejce a distributora zatčeného minulý týden na zlínském sídlišti Jižní svahy, kde měl sklad nelegálního alkoholu. Nyní policie doufá, že jim vazebně stíhaný muž pomůže rozplést distribuční řetěz a dostat se vyšším patrům černého trhu s alkoholem. Až dosud totiž zadržení a obvinění příliš nespolupracovali.

Odhalení celé sítě proto může trvat ještě několik týdnů, což dnes potvrdil i šéf týmu Metyl Václav Kučera. „Není jednoduché se do této struktury dostat,“ konstatoval. Hledání důkazů je navíc pro policii složité, obchod s pančovaným alkoholem se především na severu Moravy zdokonaloval přes dvacet let.

Ani mezi ostatními obviněnými proto zatím nefigurují výše postavení členové pyramidy, jedná se o prodejce nebo drobné distributory. Jednoho z nich dnes soud v Olomouci odmítl vzít vazby. „Je to člověk, který byl článkem toho distribučního řetězu, nebyl na začátku ani na konci,“ podotknul přerovský soudce Martin Lýsek.

Červíček: Mezi všemi případy je spojitost, rozšiřujeme tým

Jak dnes na tiskové konferenci po jednání krizového štábu oznámil policejní prezident Martin Červíček, policie obvinila už 23 osob, přičemž mezi jednotlivými případy našla blíže nespecifikované souvislosti.

„Z dosavadního šetření jednoznačně vyplývá, že ty případy mají svou spojitost, máme plno informací a skutečností, které naznačují, že některým verzím se bude policie věnovat velice intenzivně,“ informoval policejní prezident s tím, že o víkendu kvůli vyšetřování metylalkoholové aféry rozšířil řady speciálního policejního týmu Metyl.  

Policie směřuje výš, pátrá po dovozcích

 „Posunuli jsme se do skupiny osob, která má návaznost na organizátory a možná na dovozce surovin,“ dodal Červíček a potvrdil tak už Balášova ranní slova „směřujeme výš“. Podle Baláše současné důkazy policisty přivádí především na severní Moravu. „Nalezení zdrojů ale bude trvat ještě pár dní. Naše stopy nyní vedou na severní Moravu, zdrojů však bude určitě víc,“ prohlásil Baláš. 

Policie také jednoznačně odmítá informace, že by šetřila jen jednu variantu; nechtěla potvrdit ani to, že by zkoumala vztah metanolové aféry a polského území. „Odmítám, že by jediná hlavní stopa vedla do Polska. Police pracuje s ostatními okolními zeměmi a není to tak, že jediná zdrojová země může být Polsko,“ podotknul náměstek ministra vnitra a člen krizového štábu Jaroslav Hruška.

Hejtman Palas: Pomohla by minimální cena alkoholu

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) je přesvědčen, že za problémy s pančováním alkoholu může i opakované zvyšování spotřební daně. Řekl to v pondělním Interview ČT24. „V roce 2004 se zvýšila spotřební daň a potom ještě dvakrát a tím, jak se zhoršují finanční podmínky a lidé mají hluboko do kapsy, roste poptávka po levném alkoholu,“ uvedl Palas. Popřel přitom, že by kritizoval jen vlády ODS, jako první totiž spotřební daň zvýšili právě sociální demokraté. „Stát potřeboval peníze, tak zvedl spotřební daň, ale je pravda, že tehdy (v r. 2004) ještě lidé neměli tak hluboko do kapsy,“ doplnil Palas. Největší nárůst černého trhu s alkoholem podle něj spadá až do roku 2008. 

Hejtman také naznačil opatření, která by prodeji pančovaného alkoholu mohla účinně bránit. Pomohlo zavedení registračních pokladen všude, kde se alkohol prodává, a stanovení jeho minimální ceny. „Jak je možné, že se prodává pod výrobní náklady, to by nemělo být. Dnes pod tuto cenu koupíte alkohol i v supermarketech.“