Klaus dal veto novele, která měla ulevit věznicím

Praha - Prezident Václav Klaus dnes vetoval poslaneckou novelu, která má snížit přeplněnost věznic. Své veto vysvětluje tím, že zákon je ukvapený a celá situace by se měla řešit hlavně změnou zaběhlé praxe ukládání trestů. Předloha se proto nyní vrací zpět do Poslanecké sněmovny a definitivně o ní rozhodnou poslanci, kteří již přehlasovali senátní veto.

K nižšímu počtu vězňů by se mělo podle novely dospět zejména častějším využíváním domácího vězení; novela předpokládá, že doma by si po uplynutí poloviny trestu v obvyklém vězení mohli zbytek trestu z rozhodnutí soudu odpykávat lidé, kteří byli odsouzeni za přečiny. Domácí vězení nebo veřejně prospěšné práce by hrozily v případě, že pachatel neuhradí uložený peněžitý trest.

Vězňům by se podle novely rovněž zkrátila lhůta, po jejímž uplynutí mohou znovu žádat o podmíněné propuštění. Nyní je roční, nově má být poloviční. Lidé, kteří by nebyli odsouzeni za zvlášť závažné zločiny, by mohli být propuštěni už po odpykání třetiny trestu. To byl ostatně jeden z důvodů, proč senátoři shodili zákon ze stolu.

Za alimenty řidičák? Nesmysl, soudí Klaus

Prezident Klaus měl ovšem i jiné výhrady; kritizuje například ustanovení, podle kterého by mohl požádat o propuštění vězně ředitel věznice. Takovému návrhu by soud podle novely nevyhověl jen v případě, pokud by bylo zjevné, že by vězeň na svobodě nevedl řádný život. Podle prezidenta by to prakticky znamenalo, že rozhodovat budou ředitelé věznic a soudy to budou jen potvrzovat. „To by znamenalo popření předvídatelnosti trestního práva, relativizaci systému trestů a vnesení voluntarismu do justičních mechanismů,“ napsal Klaus v prohlášení zveřejněném na prezidentském webu.

Za nesmyslné a kontraproduktivní označil prezident ustanovení, podle kterého by za neplacení alimentů nově hrozil trest řízení vozidel. „Znemožnění používání motorových vozidel může ztížit výdělečné možnosti, a tedy i schopnost platit výživné,“ soudí Klaus.

„Rozhodnutí pana prezidenta beru na vědomí. Určitě si prostuduji důvody, proč tuto novelu vetoval,“ komentoval veto ministr Pavel Blažek (ODS). K přehlasování veta se musí najít ve sněmovně většina nejméně 101 poslanců. Proti senátnímu vetu hlasovalo 102 převážně koaličních poslanců.