Rebelové pustí balíček prvním čtením, v ODS vznikne pracovní skupina

Praha – Poslanci se mají na dnešní schůzi zaměřit na daňový baliček, který sněmovna neschválila po senátním vetu na minulé schůzi kvůli revoltě několika poslanců ODS. Po dněšním jednání poslaneckého klubu ODS je jasné, že balíček v prvním čtení projde, šestice rebelů jej podpoří. V ODS totiž vznikne pracovní skupina, která se má zabývat připomínkami rebelujících poslanců z řad občanské demokracie k vládnímu daňovému balíčku. Po zasedání sněmovního klubu ODS to řekl jeden z rebelů Petr Tluchoř. „Jsme spokojeni, že se otevírá prostor na dohodu, že se otevírá prostor na to, aby se daně nezvyšovaly,“ uvedl Tluchoř.

Pracovní skupina bude osmičlenná. Kromě premiéra a předsedy ODS Petra Nečase v ní bude stranický místopředseda Pavel Drobil, šéf frakce Zbyněk Stanjura, členové rozpočtového výboru Pavel Suchánek a Radim Jirout a za rebely Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Radim Fiala. 

Problémy: Zvyšování DPH, důchodová reforma a restituce

Šestici poslanců se nelíbí hlavně růst DPH o jedno procento. „Do druhého čtení chceme ten zákon pustit, tam nebude problém, abychom si procesem schvalovacím dokázali vytvořit prostor k uplatnění našich připomínek,“ uvedl ve Studiu 6 jeden z rebelujících občanských demokratů Tomáš Úlehla.

Podle rebelů také pravicová vláda kývla na důchodovou reformu a na restituce, i když ve státní kase nejsou peníze. „Je pro nás nepřijatelné, aby byla tato opatření financována z nových daní. Navrhujeme získat potřebné prostředky na důchodovou reformu a církevní restituce privatizacemi,“ podotkl jeden z rebelujících poslanců ODS Petr Tluchoř.

Tomáš Úlehla na informaci Mladé fronty DNES o tom, že by se mohl mstít za trestní oznámení na předraženou zakázku IZIP: „Taková konstrukce, stejně jako označení za bílou mafii, je v mém případě paradoxní, protože jsem sice v dozorčí radě VZP, nicméně patřím do poradního týmu pana ministra Hegera a každý se jistě dovtípí, že pokud pan ministr podal nepopulární návrh řešení, že jako jeden z jeho poradců nemohu být s ničím takovým spojován.“

Stát by se tak mohl zbavit například některých státních podniků, které vaří pivo, nebo by mohl privatizovat České dráhy. Takovéto peníze by se ale rychle do rozpočtu nedostaly. Jednou z navrhovaných možností tak je odložit důchodovou reformu nebo restituce o jeden nebo dva roky. „My se bavíme o vykrytí financování. V minulosti to vždy bylo garantováno privatizačními příjmy nebo zvýšenými příjmy z hospodaření,“ míní Zbyněk Stanjura.

Jan Farský (TOP 09) k DPH a k restitucím

„Situace je taková, že na jaře letošního roku byl projednán balíček, který se zdaleka netýká jenom DPH. Má umožnit sestavit státní rozpočet tak, abychom dostáli našich předsevzetí a kritérií, která jsme si stanovili v minulosti. Pokud nebude schválen, nemůže vláda sestavit rozpočet v takové kvalitě, ve které předpokládá. Žádný z koaličních partnerů nepřišel s žádným návrhem na změnu. Nebylo by proto korektní teď vznést nějaký ultimativní požadavek, že žádný ústupek není možný.“

„Vláda funguje v rámci koalice a jeden z koaličních partnerů, a to strana LIDEM, řekla, že dokud nebude schválen tento balíček, tak nechce hlasovat o církevních restitucích, a to ctíme. Takže restituce nebudou na této schůzi projednány.“ 

Ve hře je ale ještě jedna možnost, o které prý rebelové uvažují. V roce 2007 prodala vláda 7 procent akcií ČEZu a vydělala 36 miliard. Podobně by se prý daly peníze za krátkou chvíli získat i na vykrytí úsporného balíčku. Otazníků nad podobou balíčku a další existencí vlády visí několik. Jisté je to, že v nejbližších dnech kabinet Petra Nečase nepadne. Rebelové totiž slibují, že v prvním čtení zákon podpoří a pak se ho teprve pokusí změnit.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Příští vláda, až se uskuteční nové volby do Poslanecké sněmovny, přijde ke snědenému stolu. Budou vyčerpány poslední rezervy, budou vydrancovány státní podniky.“

Premiér Petr Nečas
Zdroj: VLP/Martin Divíšek/ISIFA

Poslance dále čeká například rozhodnutí o novele, která by zavedla trest zákazu pobytu za některé opakované přestupky, či novela občanského soudního řádu. 

Poslanci projednají i možnost použití marihuany k léčení 

Sněmovna by měla rozhodnout i o konečné podobě několika předloh, které jí se svými změnami vrátil Senát. Do novely občanského soudního řádu, který zpřísňuje podmínky pro činnost exekutorů, chtějí senátoři začlenit takzvanou teritorialitu exekučních úřadů, povinné právní zastupování nezletilých nebo snížení limitu pro výpočet nákladů na exekuční řízení. Dolní komoru čeká také rozhodnutí o novele, která zavádí trest zákazu pobytu za některé opakované přestupky. Vetoval ji prezident Václav Klaus, podle kterého je populistická a možná v rozporu s ústavou.

V poslanecké novele o souběhu rodičovské a příspěvku na péči chce horní komora zakotvit ustanovení, podle nichž by byly pro uživatele bezplatné všechny funkce sociální karty. Přes sKarty bude stát vyplácet sociální dávky a příspěvky. Poslanci by měli schvalovat také například předlohu, která posílí práva obětí trestných činů, a novelu, jež má omezit počet dovolání k Nejvyššímu soudu. V závěrečném schvalování je v návrhu programu schůze také norma o využití marihuany k léčebným účelům a předloha, která zavádí odchodné pro záchranáře.