Noví soudci by měli do budoucna projít výběrovým řízením

Brno - Noví čeští soudci by měli do budoucna vzejít z výběrových řízení. Shodli se na tom při dnešním brněnském setkání zástupci soudů a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podrobnostmi a konkrétní podobou konkurzů se začne zabývat expertní skupina, zohlední také podobné změny na Slovensku.

Plán ministerstva spravedlnosti, který Blažek zdědil po svém předchůdci a stranickém kolegovi Jiřím Pospíšilovi, počítá s tím, že do pozice soudce by se mohl hlásit člověk s odpovídajícím vysokoškolským vzděláním a pětiletou praxí. Pokud by prošel výběrovým řízením, čekala by ho ještě půlroční zkušební lhůta a až teprve poté by ho jmenoval prezident.

Soudci i ministerstvo chtějí zachovat obě současné kategorie adeptů - justiční čekatele a soudcovské asistenty. Podle předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové je ale nutné i zde uvažovat o dílčích změnách. Zároveň se prý soudnictví musí otevřít odborníkům z jiných právních profesí.   

Výběrovým řízením musejí projít také předsedové okresních, krajských a vrchních soudů. Konkurzy se však nebudou týkat místopředsedů. Podle ministra Blažka je důležité, aby každý předseda mohl sestavit svůj tým. Pravomoc jmenovat místopředsedy zůstane ministrovi dle návrhu předsedů jednotlivých soudů. „Vyjádřil jsem jasnou vůli, že pokud ten návrh nebude nějaký nezákonný, tak bez okolků takového náměstka jmenuji,“ uvedl Blažek.   

V nové skupině odborníků zasednou místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec, šéf Soudcovské unie Tomáš Lichovník a náměstci ministra spravedlnosti jako zástupci exekutivy. Zatím není jasné, kdy se výběrová řízení na soudce stanou skutečností. „Termín jsme si zatím nestanovili,“ uvedla Brožová. 

Soudce Jaromír Jirsa:

„Ústavní soud už léta říká, že by se soudci měli více podílet na personálních záležitostech a na správě svých vlastních věcí, a snaží se politikům naznačit, že soudní moc by měla být od té politické více oddělena, což nebyla představa předchozího vedení ministerstva.“

Bývalý šéf soudců: Vyslyšme Ústavní soud

„Tento model výběrového řízení, pokud jde o praxi a délku praxe, je v naprostém pořádku,“ konstatoval někdejší předseda Soudcovské unie Jaromír Jirsa. „Souhlasím s tím, že by se měla na místa soudců i soudních funkcionářů výběrová řízení konat, je ale otázka, jak by měly být komise složeny a kde by se měla výběrová řízení konat,“ dodal.

Jirsa zároveň ale kritizoval představu, kterou mělo ministerstvo pod Pospíšilovým vedením: „Představa, že by se vše odehrávalo na půdě ministerstva spravedlnosti s menšinovým poradním hlasem soudců, je pro mě naprosto nepředstavitelná.“ Od změny ve volbě soudu si slibuje krok k napravení situace v soudnictví, kterou dlouhodobě kritizuje Ústavní soud, a sice přílišnou provázanost politiky a justice.