Heger: Elektronické zdravotnictví nebude další IZIP

Praha - Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo soutěž na návrh elektronického zdravotnictví pro Českou republiku. Chce získat model, který má umožnit sdílet lékařům, zdravotním pojišťovnám i pacientům údaje o léčbě. Cílem je zlepšit péči, ale také ušetřit. Návrhy je možné předkládat do 17. října. Vítěz získá 900 000 korun.

Podle ministerstva není elektronizace vůle, ale nutnost, uvedl náměstek ministra Petr Nosek. Ještě do konce roku chce ministerstvo na nový systém vypsat tendr. Na pořízení by mohlo být vydáno až 400 milionů. Peníze by mohly pocházet z evropských fondů. Elektronické zdravotnictví by pak bylo možné nastartovat od ledna 2014. Do té doby by podle náměstka měla být hotova také legislativa, která by upravovala povinnost systém používat.

Podle Noska už nyní je 80 až 90 procent zdravotnické dokumentace v elektronické podobě. Návrh proto musí umožnit sdílet data z dosavadních informačních systémů. Musí obsahovat také transparentní postup pořízení techniky i digitalizace. Součástí je i požadavek na bezpečnost a ochranu soukromí a také reklama k projektu. V porotě by měli usednout zástupci organizace Transparency International, Národní ekonomické rady vlády (NERV), univerzit či akademie věd.

Ministerstvo chce mít možnost s návrhy nakládat. „Všichni soutěžící se vzdávají práv k tomu, co navrhnou. Ministerstvo bude vlastníkem řešení. Může je aplikovat způsobem, který uzná za vhodný,“ uvedl náměstek. Podle něj tak výsledný model může vycházet z více odevzdaných návrhů. Na realizaci se pak vypíše veřejná zakázka. Díky elektronickému zdravotnictví by podle Noska měla odpadnout zbytečná vyšetření a předepisování léků. Ministerstvo si od toho slibuje nemalé úspory. 

Pokus o elektronické zdravotnictví představovaly už třeba zdravotní knížky společnosti IZIP. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za ně za deset let vydala 1,8 miliardy korun s DPH. Jejich používání ale povinné nebylo. Projekt sklízel kritiku z různých stran a z různých důvodů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se před pár měsíci dohodl s premiérem Petrem Nečasem (ODS) na ukončení programu a vedení VZP pak vypovědělo smlouvy. Projekt by se měl uzavřít do konce roku.

Ministerstvo zdravotnictví důrazně odmítá spojování svého nového záměru právě s knížkami IZIP. Před nedávnem se kvůli nim obrátilo i na vyšetřovatele. Má podezření, že kvůli nim mohl být ve VZP spáchán trestný čin se škodou za víc než 450 milionů korun.