Odvolací soud zpřísnil mukařovskému vrahovi trest na doživotí

Praha – Za trojnásobnou vraždu v Mukařově udělil Vrchní soud v Praze doživotní trest. Státní zástupce se kvůli brutalitě činu odvolal proti rozsudku krajského soudu, který dvaadvacetiletému Michaelu Galezovi vyměřil výjimečný trest 30 let vězení. Soud vyšší instance dnes rozsudek zpřísnil, verdikt je pravomocný. Galezův advokát už ale prohlásil, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Mladík podle soudu vraždil ze msty a žárlivosti, protože se s ním jen několik dní před vraždou rozešla přítelkyně a našla si jiného muže. Oběti trojnásobné vraždy pocházely z rodiny jejího nového partnera. „Neměly žádný vztah k jeho problémům, chladnokrevně je využil jako nástroj své pomsty,“ uvedla při čtení rozsudku předsedkyně trestního senátu Jaroslava Maternová. 

Galez podle žaloby loni 10. srpna vstoupil do rodinného domu, kde nožem zavraždil sedmatřicetiletého muže a čtyřiadvacetiletou ženu. Ženu zasáhlo osm bodných ran, muži zasadil 21 ran do hlavy, hrudníku a rukou. Galez pak podle spisu jejich těla odnesl do sklepa, kde je přikryl kobercem.

Krvavé stopy na místě činu se snažil zamaskovat a při tom jej vyrušil osmačtyřicetiletý muž. Galez jej podle žaloby pronásledoval na ulici, kde ho usmrtil 26 bodnými ranami zejména do zad a hrudníku. Při útoku podle žaloby použil tři nože, jeden z nich si přinesl s sebou.

Vrchní soud trest zpřísnil, protože podle něj byly splněny všechny podmínky pro uložení doživotí. Souhlasil s argumenty státní zástupkyně Evy Prskavcové, která se odvolala, protože podle ní byly vraždy spáchány po předchozím rozmyšlení a velmi brutálním způsobem. Doživotní trest by podle Prskavcové měl také zajistit ochranu společnosti.

Galez se dnešního soudu nezúčastnil, stejně jako většiny hlavních líčení u krajského soudu. Psychicky na tom podle svého advokáta Milana Bureše není dobře, rovněž byl několikrát hospitalizován ve vězeňské nemocnici. 

Galez je 41. doživotně odsouzeným vězněm

V českých věznicích je nyní 40 lidí odsouzených k doživotnímu trestu, většina z nich (38) jsou muži. Kromě Galeze vyměřily letos soudy doživotní tresty ještě třem lidem, dva rozsudky ale ještě nejsou pravomocné. V únoru potrestal soud doživotím Miroslava Szetteye, který v Mariánských Lázních ubodal starší ženu, u které bydlel. Zbytek života stráví za mřížemi také Jiří Mlíka, který na vycházce z psychiatrické léčebny zavraždil v Moravanech seniorku. V květnu pak královéhradecký krajský soud zatím nepravomocně odsoudil na doživotí ženu, která zavraždila své čtyři děti.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)