Heger pro ČT: Prohibice potrvá i nadále, do týdne se ale může zmírnit

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) po jednání krizového štábu prohlásil, že zjištěné nedostatky především na straně výroby a distribuce alkoholických produktů jsou natolik závažné, že zákaz nabízení a prodeje lihovin s 20 a více procenty alkoholu potrvá určitě i v nejbližších dnech. Pro ČT ale o něco později uvedl, že připravuje úpravu podmínek, za nichž by se mohl prodávat jen prokazatelně nezávadný alkohol. Zmírnění částečné prohibice by mohlo přijít do týdne, o podrobnostech už jednal i s výrobci. Hegerova slova později potvrdil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle Hegera si ministerstvo uvědomuje, že tento stav není možné držet do nekonečna. „Ten problém, který se řeší, je právní, protože v tento moment není jednoduché nadefinovat bezpečný alkohol.“ Nicméně na tom se již pracuje a o podmínkách prodeje bezpečného alkoholu jednal Heger s výrobci. „Potrvá to pár dní, nejméně týden,“ dodal Heger v rozhovoru pro ČT s tím, že například překolkování láhví je nad rámec zákona a s ním musí souhlasit i výrobci. 

Otázkou zůstávají zásoby již existujícího alkoholu: „Hledá se cesta, jak vyselektovat ze zásob 20 milionů litrů alkoholu, který je relativně bezpečný co do obsahu metanolu,“ řekl Heger pro ČT s tím, že alkohol, který nebude možné dokladovat, bude pravděpodobně nutné zničit. I toto téma je podle Hegera tématem jednání s výrobci.

Heger pro ČT

„Problém, který se řeší, je zejména právní, protože, jak nadefinovat bezpečný alkohol, v tuto chvíli není jednoduché. Samozřejmě jsou v tom i technické a logistické záležitosti.“

„Má to problémy právní a problémy logistiky,“ vysvětlil. Ve skladech a obchodech je nyní podle něj zablokováno více než 20 milionů litrů alkoholu, který bude potřeba rozdělit na rizikový a bezpečný. 

K uvolnění prohibice s novým alkoholem chce již zítra vyzvat ministra zdravotnictví na zdravotním výboru poslanec Boris Šťastný. Snahu vlády postupnými kroky v řádu několika dnů začít uvolňovat prodej bezpečného alkoholu potvrdil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). O věci bude podle něj ve středu jednat vláda. Konkrétní termín ani konkrétní způsob, jak by měl být od pátku zakázaný prodej lihovin obnoven, ale neuvedl.

Kalousek:

„Snahou vlády je co nejrychleji začít uvolňovat bezpečný alkohol. Pokud možno v řádu dnů, nikoliv v řádu týdnů.“

  • Nelegální stáčírna v Plesné zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3965/396453.jpg
  • Nelegální stáčírna v Plesné zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3965/396452.jpg
  • Nelegální stáčírna v Plesné zdroj: Policie ČR http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3965/396451.jpg
  • Češi se řadí mezi největší pijany zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3962/396119.jpg

Heger: Řešení bude složité technicky, legislativně i logisticky

Za závažný označil dopoledne třeba nález 260 litrů alkoholu, v nichž byla koncentrace metylalkoholu 20–30 procent, což sám ohodnotil jako maximálně toxickou dávku. Kvůli závažnosti dostupných zjištění, která nehovoří o bezpečnosti situace, nepřipustil Heger ustoupení od mimořádného opatření.

Pokračují i nadále kontroly prodejců i výrobců lihovin. Celníci objevili třeba 94 tisíc kolků, které byly vyzvednuty pro oficiální likérku, ale podle ministrových slov se ocitly někde úplně jinde. Za další varovnou věc považuje nalezení neidentifikovatelných chemikálií v jedné z výroben.

„Zatím se ty úvahy odvíjejí od toho, jak zabezpečit produkci novou a jak ji začít distribuovat,“ přiblížil Heger. Podle něj jsou debaty ale zatím na začátku a řešení bude složité technicky, legislativně i logisticky. Už předešlý den se ministr zmínil o tom, že ve skladech kvůli zákazu prodeje skončilo 20 milionů láhví tvrdého alkoholu. Jak se bude postupovat s nimi, není zatím jasné. Bude se hledat cesta, „co udělat a jak nadefinovat zabezpečení“, dodal Heger.

Náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška o metylalkoholu v lihovinách

„Velmi pravděpodobně je to fatální chyba a je to samozřejmě kriminální jednání, ale pravděpodobně ve fázi jakéhosi nedbalostního zavinění. Protože pokud by toto bylo úmyslné jednání, tak je to úmyslný trestný čin, který má podobu násilného trestného činu, takže to si nedokážu představit.“


A jaký je pohled veřejnosti na aktuální metylalkoholovou aféru? 

Tvrdý alkohol pijí pravidelně nebo aspoň výjimečně dvě třetiny Čechů, 37 procent ho více či méně odmítá. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi, v němž odpovídalo 521 Čechů.

Víc než tři čtvrtiny lidí souhlasí s tím, aby se alkohol prodával jen ve specializovaných prodejnách kontrolovaných státem. Podobně je tomu například v severských zemích. O téhle změně zatím předběžně uvažuje i ministerstvo financí - jde ale jen o jednu z možných variant řešení problému.

Jen výjimečně se lidé setkávají s porušením současné vyhlášky - 95 procent respondentů uvedlo, že se po vyhlášení částečné prohibice nesetkali s prodejem tvrdého alkoholu. Víc než polovina Čechů ale nevěří tomu, že by zákaz alkoholu zabránil dalšímu výskytu otrav jedovatým metanolem.