Cvičení Ramstein Rover vrcholí

Náměšť nad Oslavou/Ostrava – Na letecké základně v Náměšti nad Oslavou vrcholí cvičení vzdušných sil NATO Ramstein Rover 2012. Jedná se o první velké vojenské cvičení na našem území přímo řízené velitelstvím NATO a účastní se ho přes tisíc vojáků z 16 členských zemí. Poprvé v Česku operují legendární bitevníky A10-Thunderbolt. Na sever Moravy mezitím dorazil jiný letecký skvost - americký bombardér B-52, který se během nadcházejícího víkendu ukáže na ostravských Dnech NATO.

Název společného cvičení, tentokrát Ramstein Rover 2012, podle zástupce velitele české základny Miroslava Svobody vždy vybírá NATO. „První jméno se dává podle velitelství, které řídí a organizuje cvičení, což je v tomto případě velitelství z německého Ramsteinu. Druhé jméno značí charakter cvičení,“ uvedl. Rover podle něj vyjadřuje zkratku pro zařízení, jež používají letečtí návodčí.

Právě tito příslušníci budou v Náměšti trénovat procedury pro přímou leteckou podporu vojenským letounům, třeba komunikaci s piloty. „Jako takové slouží jako generálka před nasazením leteckých návodčích v zahraničí,“ upozornil Svoboda.

Přestože hlavní operační středisko leží v Náměšti, Ramstein Rover 2012 probíhá v podstatě po celém území Česka. „Ještě provozujeme letouny L-159 z jejich mateřské základny v Čáslavi. Nicméně všechny výcvikové prostory využíváme tak, abychom co nejvíc eliminovali hlukové zatížení obyvatel,“ ujistil Miroslav Svoboda.

Dnešní fázi cvičení, při kterém má být ve vzduchu asi pět strojů, lehce zdržela mlha. Špatné viditelnostní podmínky nad náměšťským letištěm panovaly až do jedenácté hodiny dopoledne. Vojáci proto museli vyčkat, až „budou vidět komíny dukovanské jaderné eletrárny.“

Z více než tisícovky zúčastněných vojáků jich na mezinárodní cvičení 460 přijelo ze zahraničí, dohromady z šestnácti různých armád. Ve vzduchu se přitom bude střídat 32 strojů z pěti států, včetně České republiky.

Na ostravské letiště Mošnov dorazily bombardéry B-52

A zatímco v Náměšti roluje „okřídlený kanón“, letoun A10-Thunderbolt, na letiště v ostravském Mošnově dopoledne dosedly oba bombardéry B 52. Od 22. září budou ozdobou Dnů NATO. Jeden z amerických strojů se na nich dokonce představí ve vzduchu.