Strana LIDEM má nové logo a internetové stránky

Praha - Politická strana LIDEM dnes představila nové logo a finální podobu své internetové stránky. Strana od svého založení na jaře používala přechodnou verzi webu i grafického ztvárnění názvu. Logo má symbolizovat vývoj názorů a snahu dojít ke konsenzu, vysvětlil grafik Štěpán Holič. Podzimních voleb do Senátu a krajských zastupitelstev se strana nezúčastní.

Místo toho se chce soustředit na „rozvážné, ale cílevědomé budování strany“, uvedla šéfka partaje Karolína Peake. Za tímto účelem bude mít LIDEM v listopadu ustavující sněm, na kterém členové zvolí stranické orgány.

Strana v pátek také podala oficiální přihlášku do Evropské federace liberálních, demokratických a reformních stran (ELDR). Na začátku listopadu se zástupci LIDEM zúčastní sněmu ELDR v irském Dublinu.

Nová internetová stránka nemá návštěvníky zahltit množstvím informací, uvedl poslanec Viktor Paggio. Web obsahuje programové priority strany, odkazy na účet a možnost darovat LIDEM finanční podporu. „Nadále respektujeme programové principy, na jejichž základě jsme byli zvoleni,“ řekl k prioritám strany Paggio. Členové LIDEM ale podle něj některá východiska svého programu aktualizovali na základě zkušeností s reálnou politikou.

Mezi sponzory uvedenými v účetnictví zveřejněném na webu strany figuruje ministr pro místní rozvoj a člen LIDEM Kamil Jankovský. Straně minulý týden daroval 150 000 korun. Dvakrát 50 000 korun věnovala na účet vicepremiérka Peake. Významným sponzorem LIDEM je firma Cresco & Finance a. s., která podle transparentního konta darovala na chod strany 250 000 korun. Rovných 100 000 korun LIDEM daroval Kamil Viertigroch. Strana celkem od sponzorů obdržela 847 000 korun.

Brífink LIDEM k novému logu (zdroj: ČT24)

Členové LIDEM byli do Poslanecké sněmovny zvoleni za dříve vládní stranu Věci veřejné. Později ale po vnitřních neshodách VV opustili a založili novou stranu. Peake je vicepremiérkou pro boj s korupcí, ve straně jsou s ní ministři dopravy Pavel Dobeš a místního rozvoje Kamil Jankovský i část poslanců, kteří byli zvoleni v barvách VV.