Obrana prodává 37 nepotřebných nemovitostí

Praha - Ministerstvo obrany prodává 37 nepotřebných nemovitostí za celkovou sumu 170 milionů korun. V nabídce zveřejněné na webu jsou jak objekty nově označené za nepotřebné, tak i reality, které již úřad nabízel, ale nakonec je neprodal. Další výběrové řízení vyhlásí obrana 16. října, kdy nabídne majetek, který se neprodal v srpnové veřejné soutěži.

„V naší nabídce jsou jak armádou nově vyřazené nemovitosti, tak rovněž objekty a pozemky, které v rámci minulých výběrových řízení nenašly nového vlastníka,“ uvedl ředitel odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman. „Nemovitosti, jež jsme zařadili do prodeje opakovaně, se na realitní trh vrací s nižšími, dle mého soudu velmi konkurenceschopnými cenami,“ dodal Lachman.

Nepotřebný areál vojenské nemocnice v Klatovech může zájemce odkoupit za zhruba deset milionů korun. Školící a rekreační zařízení v Karlově na Šumavě je k mání za 13 milionů korun. Hotel v Horní Plané u lipenské přehrady lze koupit za minimální cenu 27 milionů.

Kasárna Svatý Tomáš v Přední Výtoni nabízí obrana za 1,7 milionu, skladový areál v Českých Budějovicích za téměř 15 milionů a areál letiště Všechov u Tábora za 27 milionů korun. Již tradičně jsou v nabídce také malé bunkry. Takzvané řopíky lze pořídit za několik desítek tisíc korun.

Prodejem nepotřebných objektů či areálů vydělala obrana v loňském roce 364 milionů. Letos by si chtěla přijít na dalších 426 milionů korun, uvedl Lachman. Výnosy z prodeje vedení úřadu investuje zpět do jednotek a nemovitostí, které si ponechává v držení.

Podobně jako další státní organizace se i ministerstvo obrany potýká s vládními rozpočtovými škrty. Úřad by měl v příštím roce hospodařit s výdaji téměř 42 miliard korun. Podle armádních špiček je přitom vojsko ve své současné velikosti a úkolech dimenzováno pro rozpočet zhruba 55 miliard korun ročně.