Ústavní soud zrušil verdikt v případě střelby policisty

Brno - Ústavní soud zrušil rozsudek nad bývalým policistou Jiřím Jungmanem, který při potyčce zastřelil člověka, za což si odpykával desetiletý trest. Jungman ale od počátku tvrdil, že se pouze bránil útoku. Podle ústavního soudu došlo v případu k „extrémně vadnému hodnocení provedených důkazů“. Případ se proto vrací na počátek ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Podle Ústavního soudu justice zcela pominula Jungmanovy argumenty a rozhodla o jeho vině bez odpovídajících důkazů. „Obecné soudy se obhajobou obviněného nezabývaly a v konečném důsledku se přiklonily ke zcela jiné skutkové verzi,“ uvedl soudce zpravodaj Jan Musil. 

Podle něj nelze z žádného důkazu jednoznačně odvodit, že Jungman potyčku vyprovokoval. „Je přitom velmi důležité zjistit a popsat, kdo byl iniciátorem brachiálního násilí, čili kdo zasadil první ránu,“ podotkl Musil. Ústavní soud ruší rozsudky za násilnou trestnou činnost jen zcela výjimečně.   

Incident se odehrál v květnu 2008 v Trutnově. Jungman se pozdě v noci dostal do slovní a poté i fyzické potyčky s dalším mužem. Oba byli podle spisu opilí. Vše začalo tím, že se Jungman při cestě z restaurace zastavil u mužova domu a údajně dráždil psa za plotem. Kvůli tomu vyběhl z domu majitel a strhla se potyčka, která skončila střelbou. Jeden z výstřelů zasáhl muže do srdce. Jungman tvrdil, že jej muž napadl pěstmi a vyhrožoval mu zabitím. Navíc na něj poštval psa bojového plemene. „Můj klient se snažil chránit své zdraví a v podstatě i život. Konal tak, jak mu v ten okamžik velel zdravý rozum,“ uvedl dnes advokát Miloslav Jančík. 

Krajský soud v Hradci Králové nejprve uložil Jungmanovi dvouletý trest s podmíněným odkladem na pět let, a to za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky. Vrchní soud v Praze ale čin překvalifikoval na vraždu a poslal Jungmana na deset let do věznice s ostrahou. Před dvěma lety verdikt potvrdil Nejvyšší soud.