Kalousek nese na vládu návrh nových kolků

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) mluví o zmírnění plošného zákazu prodeje tvrdého alkoholu. Kalousek dnes vládě předloží návrh nových kolků, které mají umožnit prodej tvrdého alkoholu v Česku. Značení by měly dostat lihoviny, které se vyrobily či dovezly až po vypuknutí metanolové aféry. Přeznačení by mohlo trvat „asi 20 dnů“. S popisem přesného postupu půjde na jednání kabinetu i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Jeho „kuchařka“ se má týkat i postupu s láhvemi, které nyní skončily kvůli prohibici ve skladech. Podle ministerstva zdravotnictví je jich tam nyní 20 milionů.

Petr Bendl, ministr zemědělství:

„Na dnešní jednání vlády máme připravený návrh případného řešení. Ten by měl být postaven na tom, že by vznikl jakýsi rodný list každého alkoholu, který by se prodával. To znamená, že by tento rodokmen byl součástí dokumentace, která by spolu s alkoholem šla do prodejen a skladů. Vždy by tak bylo zdokumentované a lehce zjistitelné, kde alkohol vznikl a za jakých okolností.“

Na trh by se ze skladů mohly vrátit i láhve původní, povolit prodej pouze s novými láhvemi by výrazně zmenšilo objem na trhu. Zákazník by si pak mohl vybrat, kterou láhev si koupí. Ministerstvo chce vytvořit tlak na prodejce, aby staré lihoviny stáhli, zkontrolovali, překolkovali a vrátili zpět do obchodů.

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS): Výbor sněmovny pro zdravotnictví se shodl na tom, že mimořádné opatření ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) může trvat jen v řádu dnů. Varianta speciálního kolkování může být řešením.

Z vlády se podle Hegera nedá čekat zásadní výstup

Ministři se budou zabývat především vývojem situace a diskutovat o tom, jak právně zvládnout oddělení nezávadného alkoholu. „Aby se alkohol mohl označit jako nejedovatý a vyčlenit tak nějakou část alkoholu, který se bude muset zlikvidovat,“ vysvětlil Heger v Událostech ČT.

Snahou vlády je podle Kalouska postupnými kroky v řádu několika dnů začít uvolňovat prodej bezpečného alkoholu. Ještě dnes v noci hodlá Kalousek podepsat vyhlášku, podle které bude možné začít vyrábět nové kolky. Označovat nově vyrobené láhve by tak výrobci podle Kalouska mohli začít teoreticky od příští středy.

Zákaz prodeje tvrdého alkoholu platí kvůli sérii otrav v Česku od pátečního večera. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odhaduje, že příprava takového kroku potrvá přibližně týden. Připomněl, že případy otrav navíc stále přibývají. „My nebudeme upřednostňovat daňové příjmy před zdravím občanů,“ doplnil Heger.

Miroslav Kalousek pro ČT: „Jako největší rozpočtový jestřáb bych chtěl říct, že zdraví a bezpečnost lidí má přednost před rozpočtovými problémy, nicméně domníváme se, že jsme schopni začít to postupně uvolňovat do toho týdne nebo chcete-li v řádu dnů.“

Heger tvrdí, že s daňovými dopady to není tak hrozné. „Kdyby prohibice trvala měsíc, tak ty ztráty budou takové, že se ze čtvrtého nejhoršího místa na světě v konzumaci alkoholu posuneme na místo sedmé,“ komentoval Heger daňové problémy v Událostech ČT.

Podle Hegera začala diskuse o uvolnění prodeje už v neděli. „Všem je jasné, že nynější opatření bylo jakési havarijní ve chvíli, kdy rostly počty otrávených,“ řekl ministr. Nyní je podle něj potřeba najít „právně únosný způsob“, jak označit nezávadný alkohol.

V pondělí o věci jednali odborníci a právníci, v úterý se Heger sešel se zástupci lihovarníků a prodejců. „Mají nějaké návrhy, jak k tomu přistoupit,“ podotkl ministr. „Má to problémy právní a problémy logistiky,“ vysvětlil. Ve skladech a obchodech je nyní podle něj zablokováno více než 20 milionů litrů alkoholu, který bude potřeba rozdělit na rizikový a bezpečný.

Od pátku platí v ČR úplný zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu od dvaceti procent. Série otrav metanolem už má přes dvacet obětí, desítky lidí jsou v nemocnici. Rozsáhlé policejní razie a kontroly objevily barely s nebezpečným alkoholem i několik stáčíren a zatčeni už byli někteří distributoři. 

Počet úmrtí (23)

Moravskoslezský kraj 13 (včetně květnového případu)
Olomoucký kraj 4
Zlínský kraj 3
Jihomoravský kraj 2
Praha 1