Soud začal řešit první český případ údajné podpory terorismu

Praha – V Česku dnes začal soud projednávat vůbec první případ podpory terorismu v Česku. U Obvodního soudu pro Prahu 2 stanulo sedm lidí, kteří jsou viněni z padělání a pozměňování dokladů, za což jim hrozí až deset let. Čtyři z nich jsou podezřelí z podpory radikální islamistické organizace Džamaat Šariat. Většina z nich dnes u soudu odmítla vypovídat, někteří ovšem podíl na padělání dokladů přiznali. Podporu teroristů v Dagestánu však všichni vyloučili.

Skupina čtyř Dagestánců, dvou Bulharů a jednoho Moldavana se podle obžaloby v letech 2008 až 2010 podílela na výrobě a distribuci padělaných dokladů pro občany z Dagestánu napojené na teroristy, kteří se zdržovali v Německu. Každý z obžalovaných měl svoji roli - někteří se starali o objednávky falzifikátů, výrobu, jiní zase o vyvádění peněz na Kavkaz. Ze sedmi lidí, kteří podle policie v padělatelské dílně pracovali, prý čtyři věděli o tom, že doklady nebo výnosy z nich skončí v rukou teroristů. 

Padělky byly podle detektivů velice zdařilé a skupina byla schopna vytvořit kompletní identitu člověka. K tomu používali kopie razítek různých úřadů. Při běžné kontrole na policii by se prý jen těžko přišlo na to, že jde o falzum. Podle státního zástupce Petra Boše se jednalo o desítky nepravých dokladů.   

Kvůli bezpečnosti a vyššímu počtu obžalovaných se jednání konalo na Vrchním soudu v Praze. V síni střežilo skupinu celkem 15 dozorců, veřejnost sledovala proces z prvního patra. Předsedkyně senátu Zuzana Zápalková po výslechu obžalovaných jednání odročila. Dokazováním bude soud pokračovat ve čtvrtek a pátek.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Dagestánská teroristická skupina Džamaat Šariat, označovaná též jako Dagestánská fronta, má na svědomí řadu krvavých útoků na činitele místní správy a příslušníky vojsk. Podílela se například na útoku sebevražedných atentátnic v moskevském metru v březnu roku 2010, který si vyžádal na 40 obětí.