Příznaky otravy metylalkoholem nastupují později, tvrdí odborník

Brno - Jihomoravské nemocnice preventivně posílají desítky vzorků denně na analýzu do brněnského Ústavu soudního lékařství. Kontroly se tu provádějí čtyřiadvacet hodin denně. Za uplynulý týden zde zkontrolovali na sto vzorků, pouze dva z nich byly pozitivní na metanol. Přednosta Ústavu soudního lékařství říká, že jeden z hlavních problémů v případech otravy metylalkoholem tkví v tom, že prvotní příznaky přicházejí později než u běžného koncentrátu. Většina lidí si tak prý myslí, že jsou jen v dobré kondici pro konzumaci alkoholu a jedovatého alkoholu tak vypijí velké množství.

Ze sta zkoumaných vzorků v uplynulém týdnu se našly pouze dva pozitivní. Jeden případ byl ze Znojma a jeden z Boskovic, potvrdil to přednosta Ústavu soudního lékařství Miroslav Hirt. „Na rozeznání metanolu od etanolu máme automatizovaný přístroj, který se jmenuje plynový chromatograf. Z toho se na obrazovce ukazují křivky a podle nich se dá celkem jasně rozdíl určit,“ dodal lékař.

Přítomnost metanolu se dá ze vzorku krve zjistit během třiceti minut

Podle slov Hirta nejdéle trvá dopravit vzorek k nim do ústavu. Od doby předání vzorku trvá jeho zkoumání ale jen několik desítek minut - dvacet, maximálně prý třicet minut. „Veškerý servis, který zde děláme, děláme pouze pro zdravotnická zařízení. Pokud má někdo podezření na otravu metylalkoholem a chtěl by si nechat vyšetřit krev, musí navštívit specializované zdravotnické zařízení,“ dodal Hirt.

Prvotní příznaky otravy metylalkoholem prakticky neexistují. Příznaky jsou podle přednosty Hirta naprosto identické jako po běžném alkoholu. „Je zde jen drobný rozdíl, že nástup těchto příznaků přichází o něco později. Po několika hodinách se dostavuje příznak takzvané sněhové vánice, což je porucha zraku. Dotyčný člověk ztrácí barvocit a vidí před sebou bílou mlhu, ve které mu běhají světlé bílé vločky,“ vysvětlil. Vzhledem k pozdějšímu nástupu příznaků má tak člověk podle něj někdy pocit, že je ve výborné kondici, že na něj alkohol příliš nepůsobí. A tak mnohdy vypije větší množství jedovatého alkoholu než běžného koncentrátu. V tom tkví jeden ze zásadních problémů otravy metylalkoholem, dodal lékař.

Rozhovor s Miroslavem Hirtem (zdroj: ČT24)