Za vraždu čtyř dětí potvrdil soud matce doživotí

Praha - Za vraždu čtyř svých dětí v obci Široký Důl na Svitavsku potvrdil odvolací pražský vrchní soud Romaně Z. doživotní vězení. Verdikt soudu je pravomocný. Matka se tak stala třetí ženou, která si v současnosti v České republice bude odpykávat nejpřísnější možný trest. Po dvaceti letech ale má šanci požádat o podmínečné propuštění. Její obhájce chce navíc podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle květnového rozsudku královéhradeckého krajského soudu žena 2. září 2011 napadla v rodinném domě postupně své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi letm, a to velmi zákeřným a brutálním způsobem. Tři děti vykrvácely po bodných a řezných ranách způsobených nožem, nejstaršího chlapce matka udusila. Následně se pokusila spáchat sebevraždu oběšením, podřezáním žil na rukou a nakonec i skokem z půdy. Na místo však dorazili policisté a zdravotníci, kteří ji zachránili. Po návratu z práce je zalarmoval ženin druh.

Romana Z. v době příjezdu policie působila údajně velmi zmateně. Před soudem tvrdila, že si ze svého života vybavuje pouze útržky vzpomínek, na děti, ani na útok na ně si údajně nevzpomíná.

Podle znalců žena, která při vyhlašování prvostupňového verdiktu zkolabovala, chtěla kvůli problémům v osobním životě spáchat takzvanou rozšířenou sebevraždu, kdy kromě sebe chtěla zabít i své nejbližší. Z posudků ale zároveň vyplývá, že ztrátu paměti předstírá a duševní poruchou netrpí. Dnes přijala verdikt klidněji, před soudem ale plakala. Soudce Jiří Lněnička uvedl, že případ je zcela mimořádný, a že se za dvacet let své praxe s ničím podobným nesetkal. Advokát ženy se snažil zpochybnit posudek o její příčetnosti a vypracování revizního posudku, soud to ale odmítl. 

V českých věznicích si doživotní trest odpykávají pouze dvě ženy

Od roku 1990 je to v ČR třetí doživotní trest uložený ženě. Ve vězení si ho nyní odpykává Dana Stodolová. Spolu se svým manželem Jaroslavem byla v dubnu 2004 odsouzena na doživotí za sérii osmi vražd a dalších trestných činů. Druhá odsouzená je Jaroslava Fabiánová. V září 2004 jí pražský městský soud vyměřil trest doživotí za vraždu dvou mužů, kterou spáchala v roce 2003.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)