Psychiatr: Remcání utápěné v alkoholu si Češi nikdy neodepírali

Praha – I když nejsilnější vlna zřejmě pominula, stále nové případy otrav metanolem dokládají ochotu některých lidí sáhnout po nejasném alkoholu a hazardovat téměř za každých okolností. Proč jsou zrovna Češi ve světové špičce v pití alkoholu? Podle Radkina Honzáka, psychiatra s padesátiletou praxí, Češi ochotně přijali alkohol za jednu z národních tradic. Jako jedna z mála věcí totiž doprovází jak naše úspěchy, tak také problémy a frustrace. „Ono je to pohodlné, nepřemýšlet, nedělat nic a raději to spláchnout,“ dodává psychiatr.

Alkohol patří mezi skupinu látek, které dokážou velmi rychle působit na receptory v mozku a krátkodobě odbourávat stres. Jako běžně dostupné antidepresivum (i když návykové – na rozdíl od uměle vyráběných léčiv) k němu sahá nemalé množství lidí. Podle Honzáka jde ale z velké míry o prostý zvyk. „Je to spojeno s tím, co prezident Havel nazýval blbou náladou – neustálé remcání jako český národní charakter. Když se remcání spojí se závistí a s neochotou něco dobrého udělat, tak je to nejlepší prostě spláchnout,“ říká ironicky.

„Já si nemyslím, že by na tom lidi byli tak špatně, ale jsou ochotni se tvářit, že na tom tak špatně jsou. Ono je to pohodlné, nepřemýšlet, nedělat nic a raději to spláchnout.“

Alkohol je v jisté formě součástí evropské kultury už 2000 let. Různým společnostem dokázal zajistit obživu, ale třeba v případě indiánů je téměř rozvrátit. V České republice se i v posledních letech vztah lidí k alkoholu vyvíjel – podle Honzáka bohužel spíše k horšímu. Na vině je prý mimo jiné neochota přejímat svobodu ruku v ruce s odpovědností.

Chtějí svobodu, ale odmítají odpovědnost

„V posledních desetiletích si většina lidí spletla svobodu s nekázní. Svoboda pro ně znamená všechna práva, která nejsou absolutně vyvažována povinnostmi. Každý si myslí, že má na všechno právo, a proto je potom často frustrován a hledá jednoduché řešení,“ komentoval psychiatr.

Honzáka prý nepřekvapuje, že mezi osobami, které se jedovatým metanolem otrávily, je řada žen. „Já si nemyslím, že by alkoholičky byly nějak pozadu za alkoholiky. Navíc ženy mají smůlu, že míň vydrží, takže jsou daleko dřív zdravotně ohrožené důsledkem pití,“ zmínil.

K tvrdému alkoholu sáhnou pravidelně či příležitostně dvě třetiny Čechů. Ve světovém srovnání je Česká republika v množství vypitého lihu na osobu dokonce na čtvrtém místě. Více než polovina dotázaných Čechů v nejnovějším průzkumu přesto uvedla, že alespoň načas tvrdý alkohol úplně omezí, třetina pak své návyky navzdory aféře měnit nehodlá.

Nejednoznačný názor má veřejnost na případné odškodnění obětí. Polovina Čechů soudí, že by měl škodu obětem či blízkým nahradit stát, druhá polovina s tím ale nesouhlasí. Zda selhal stát i v prevenci? Podle Honzáka by lidé čelili s úspěchem mnoha nástrahám, kdyby se v první řadě spoléhali sami na sebe. „Konkrétně musí každý začít u sebe a nečekat, že stát něco udělá. Stát je krásný zvíře, který se vykašlalo na to, co zákonitě muselo po dvaceti letech bouchnout, kdy všichni věděli, že každá čtvrtá láhev je pančovaná,“ dodal Honzák.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)