Začátek října ještě teplý, pak už podzimní plískanice

Praha - Konec září a začátek října přinesou teploty kolem 25 stupňů a polojasno. Pak ale začne přibývat podzimních plískanic a teploty nepřesáhnou 17 stupňů. Počítá s tím měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Příštích 30 dní prý bude teplejších, než je pro toto období obvyklé, srážky budou na normálu.

Konec září přinese i letní teploty, v noci ale bude zima

V sobotu 22. září začne astronomický podzim, počasí tomu bude odpovídat. Víkend přinese občasné přeháňky a oblačnou oblohu, pak by se ale mělo vyčasit a pršet bude jen ojediněle.

Zatímco příštích několik dní se budou denní maxima pohybovat mezi 15 až 21 stupni Celsia, na konci září se oteplí až na letních 27 stupňů. V noci spadne rtuť na devět až tři stupně, po oteplení na konci září ale může být i po západu slunce až 14 stupňů. Po ránu a dopoledne se mohou vyskytovat mlhy.

„Polojasno, postupně přibývání oblačnosti a na většině území občas déšť nebo přeháňky,“ předpovídají meteorologové na první říjnovou dekádu. Zpočátku mohou nejvyšší denní teploty vyšplhat na 19 až 25 stupňů, pak ale klesnou na 12 až 18. Ochladí se také v noci, ze 13 až sedmi stupňů na devět až tři.

Období od 11. do 20. října už bude ryze podzimní, předpověď hlásí oblačno a déšť. Přes den má být 11 až 17 stupňů, v noci pak přituhne na osm až dva stupně. Sněžení zatím meteorologové neočekávají.