Propuštěný novinář z kauzy Budínka dnes pracuje v pivovaru

Jihlava - Před dvěma lety se naplno rozhořela kauza dobronínských Němců, kteří byli deset dnů po druhé světové válce ubiti v rámci odplaty českých obyvatel za válečné zločiny neměckého národa. Do vyšetřování a hledání ostatků se tehdy zapojil i novinář Miroslav Mareš, bez něhož by se tato kauza zřejmě nikdy nevyšetřovala. Z místních novin byl však zanedlouho propuštěn a v současné době pracuje v jihlavském pivovaru. Nicméně v kauze Budínka už dnes, po 67 letech, nikdo souzen nebude.

Kauza masových hrobů Miroslava Mareše doslovo pohltila. Za kauzu Budínka byl oceněn novinářskou cenou Karla Havlíčka Borovského. Se zájmem hledal 65 let staré ostatky ubitých Němců. Na státní zastupitelství dokonce podal zprávu o možné vraždě.

Vyšetřovatel Michal Lašek se ale po 67 letech od události nikoho obvinit nechystá. Údajný poslední svědek totiž zemřel před rokem a na poválečné zabíjení Němců se u nás navíc vztahovala amnestie ještě půl roku po válce. Vyšetřovateli jde spíše o co nejvěrohodnější popis této historické události a o pravdivé popsání faktů, které by se nedaly kýmkoli ideologicky zneužít.

15. září proběhla v kostele sv. Jakuba v Jihlavě zádušní mše, jíž se zúčastnil i Miroslav Mareš. Pohřbívaly se ostatky dvanácti většinou starších německých mužů. Německý farář Dieter Lang, rodák z nedalekého Stonařova, se při promluvách kál za Lidice a zločiny nacistů. Mluvil o nutnosti usmíření po 67 letech, jenže se nebylo s kým se usmiřovat. Z Dobronína se totiž smutečních aktů zúčastnila pouze jedna odvážná občanka.

Pohřbívání zabitých Němců v Jihlavě (zdroj: ČT24)