23letý recidivista dostal za vraždu doživotí

Praha - Třiadvacetiletý recidivista dostal u Krajského soudu v Praze doživotní trest za dva roky starou vraždu bezdomovce v Nymburku. Rozsudek zatím není pravomocný, přestože se práva na odvolání vzdal státní zástupce i obžalovaný. Podle žalobce ale mohou za odsouzeného podat odvolání nejbližší příbuzní. Informaci přineslo středočeské vydání Deníku.

Obžalovaný Pavel Poupa se k činu přiznal v dopise, který napsal kriminalistům z vězení, kde si za pokus o vraždu odpykává trest 18 let. Šestačtyřicetiletého bezdomovce brutálně umlátil při roztržce, kterou spolu měli při popíjení alkoholu.

Soud doživotním trestem vyhověl návrhu státního zástupce Tomáše Milce. Rozsudek ale není pravomocný, přestože se vzdal práva na odvolání i Poupa. „Vzdal se práva odvolání za sebe, a nikoliv za osoby, které eventuálně mohou to odvolání podat. To jsou osoby blízké jako třeba matka nebo syn, takže tam ještě malá cestička (pro odvolání) je,“ uvedl Milec.

Podle Deníku stanul mladík před soudem už pro třetí vražedný útok. Poprvé byl odsouzen na 3,5 roku vězení jako mladistvý, když v 15 letech zavraždil příbuznou. Později byl nepodmíněně odsouzen na 20 měsíců za dvojnásobné ublížení na zdraví a výtržnictví, na dva roky za nebezpečné vyhrožování a 18 let za pokus o vraždu. Podle posudku to je prakticky nenapravitelný agresor vyznávající hodnoty zločinecké subkultury.

V tomto týdnu je to třetí doživotní trest, o němž rozhodly tuzemské soudy. Vrchní soud v Praze nejprve vyměřil doživotí pro trojnásobného vraha z Mukařova. Stejný trest uložil také matce, která na Svitavsku zavraždila své čtyři děti.

Vydáno pod