Kubice poslal kontrolu do České pošty kvůli datovým schránkám

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice poslal do České pošty kontrolu. Důvodem jsou výsledky auditu, který ukázal, že si pošta nechává zhruba 200 milionů korun určených na provoz datových schránek. Uvedl to server Lidovky.cz. Vedení pošty však neočekává, že by kontrola odhalila nějaké nesrovnalosti.

Česká pošta dostává od ministerstva vnitra na informační systém datových schránek 700 milionů, ale jejich provozovatel, Telefónica, si účtuje půl miliardy. Kontrolní komise, kterou vede Kubiceho náměstek Radek Šmerda, v těchto dnech zjišťuje, kam se ztrácí zbylých 200 milionů. 

„Ministr vnitra ustanovil kontrolní tým za účelem prověření funkčnosti Smlouvy o poskytování služeb provozovatele informačního systému datových schránek. V úterý 18. září proběhla první porada kontrolního týmu,“ uvedl mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Podle mluvčího pošty Iva Mravinace jde letos o další z řady kontrol, dosud prý všechny pro poštu dopadly dobře. „Považujeme za normální, že stát jako vlastník pošty kontroluje, zda podnik správně hospodaří se svěřeným majetkem,“ uvedl. Telefónica prý není jediným subdodavatelem pošty v projektu datových schránek a podnik samotný má s provozem systému vlastní oprávněné náklady.